Nutriție cu paste pentru un post corect și sănătos

Cuprins:

  1. Cum văd postul alimentar în religia ortodoxă
  2. Postul ortodox precede spovedania și împărtășania
  3. Nutriție cu paste pentru un post corect și sănătos
    1. Pastele Băneasa din preparatele mele
    2. Pastele Cuș-cuș de la Băneasa în bucătăria mea
    3. Pastele Serpentelli de la Băneasa în desertul din bucătăria mea

Cum văd postul alimentar în religia ortodoxă

Pentru că Paștele ortodox din acest an va fi în data de 16 aprilie, este precedat de un post cu durata de 40 zile în perioada 27 februarie-15 aprilie 2023. Poate că pentru credința religioasă, sănătatea minții și a sufletului contează mult să nu avem pe conștiință faptul că ”am mâncat cu dulce”.

Pentru sănătatea corpului însă, cu siguranță, este binevenit un post alimentar cu fructe, legume, paste, orez și două dezlegări la pește de Buna Vestire în data de 25 martie și de Florii în data de 9 aprilie. Sunt importante convingerile religioase, însă este mult mai important să fim blânzi cu noi și să ne iertăm atunci când greșim.

Deși am încercat să țin mereu posturi alimentare de două ori pe săptămână și în marile posturi religioase, nu mi-a reușit în cele mai multe ori. Nu fac o tragedie din asta, pentru că încă mai cred că religia ortodoxă cuprinde multe reguli pentru disciplinare, pentru un psihic sănătos, pentru un fizic sănătos și mai puțin de constrângere sau pedepse.

Iertarea și îndrumarea păcătosului pe calea cea dreaptă sunt cele care trebuie să predomine în cadrul practicii religioase, iar dacă acestea nu sunt exprimate, atunci e normal să fim reticenți față de reprezentanții cultului religios. Căci dacă de la oameni ne vin răutăți, nedreptăți, judecăți ostile, bârfe, ură, batjocură și mai primim respingere și de la biserică în rarele ocazii în care solicităm sprijin, atunci ce ne mai rămâne decât disperarea?

Probabil de aceea majoritatea reprezentanților cultului ortodox se comportă cu înțelegere și mai puțini practică împărțirea de canoane grele care nu pot decât să îndepărteze credincioșii, să îi deznădăjduiască, să îi sperie și mai mult. Mai multă înțelegere și apropiere de credincioși, mai puține canoane bisericești și mai blânde, posturi mai flexibile din care nu mai este exclus uleiul, însă nici nu este încurajat, mai multe dezlegări la pește în timpul posturilor alimentare ortodoxe probabil și-ar dori mulți enoriași.

Eu de exemplu sunt un vechi fan declarat al pastelor și le recomand pentru un post corect și sănătos.

Sursa fotografiei: Băneasa

Postul ortodox precede spovedania și împărtășania

Am ținut un astfel de post bisericesc care a precedat Sfinții Petru și Pavel de anul trecut pentru că am vrut ca pentru prima dată în viața de adult să mă spovedesc și să mă împărtășesc. O experiență inedită la care mama și mătușa mea nu m-au încurajat deloc, ci dimpotrivă, însă m-a împins soacra care cine știe ce gravități credea sau își dorea să îmi mustre conștiința și să mă țină nopțile trează.

Spovedania a fost posibilă și ușoară la una dintre bisericile din orașul de domiciliu, însă împărtășania mi-a fost refuzată pentru că au trecut prea mulți ani de la ultima spovedanie pe care o făcusem cu bunica în copilărie. Preotul mi-a recomandat să țin cele patru mari posturi religioase, să mă spovedesc și să mă împărtășesc de patru ori în fiecare an.

Mi-a promis că la următorul post pe care îl voi ține și la următoarea spovedanie va putea să mă împărtășească. Mi-a dat și un mic canon care de fapt mi-a și plăcut: să citesc patru cărticele mici bisericești cu acatiste și rugăciuni. Am regretat faptul că nu am mers mai demult și mi-am promis că voi merge mai des la acea biserică din oraș pentru că am fost bine primită, iar micile mele păcate trecute cu vederea.

Nu e grea practica religioasă ortodoxă și nu poate face decât bine dacă este practicată cu credință, moderație, fără exagerări, patimă și interpretări greșite. Posturile religioase nu au un rol de pedeapsă, ci mai degrabă de curățire și detoxifiere a organismului.

Ni se recomandă zilnic în mijloacele massmedia să mâncăm fructe și legume proaspete, deci nu poate fi ceva de rău. Sigur că dacă mâncăm zilnic numai fructe și legume proaspete, crude, nepreparate termic, eu cred că la un moment dat vom avea mari probleme cu stomacul. O nutriție echilibrată care conține tot ceea ce înseamnă hrană omnivoră, vegetariană sau mixtă, dar sănătoasă, este de dorit în locul uneia vegane extreme, raw vegane, nepreparată termic.

Nutriție cu paste pentru un post corect și sănătos

Eu am avut gastrită hiperacidă și ulcer duodenal cu ani în urmă, deci știu cât rău pot face aceste crudități într-un stomac bolnav. De aceea sunt adepta recomandărilor de meniuri cu hrană diversificată, în porții obișnuite. Am inclus de mult timp în alimentația noastră, alături de legume preparate termic, de câteva ori pe lună, orezul și iubitele mele paste Băneasa.

Mă salvează din multe încurcături când trebuie să pregătesc rapid ceva de mâncare și, în mai puțin de o jumătate de oră, mă transformă în gospodina familiei. Milioane de tone de paste se consumă anual pe glob, iar eu îmi aduc cu plăcere contribuția familiei mele gătind Bunătăți Băneasa în bucătăria mea. Numai aici sunt de la master chef la muncitor necalificat și invers de mai multe ori pe săptămână și chiar de câteva ori pe zi.

Sursa fotografiei: Băneasa

Sunt eu o gospodină desăvârșită? Nici vorbă, pentru că toată treaba o face timpul de fierbere redus al pastelor de 8-10 minute și al orezului de 15-20 minute. Mai rămân de adăugat multe legume tocate julien, feliate, sau date pe răzătoarea cu găuri mari, călite în tigaie mare cu capac în puțin ulei de măsline, înăbușite cu puțină apă turnată în câteva reprize.

Pastele Băneasa din preparatele mele

Sosul de roșii sau roșiile tocate cubulețe, adăugate pentru câteva clocote de maxim 5-10 minute, condimentele dintre care prefer de fiecare dată multe foi de dafin și puțin piper, sare după gust. După ce legumele s-au înmuiat bine adaug pastele peste ele și las la câteva clocote împreună în sosul nelegat, puțin mai lung. Adaug verdeață multă dintre care prefer pătrunjelul sau mărarul, pun capacul, opresc focul și le las minim 20-30 minute pentru ca pastele să absoarbă din lichid și să se facă foarte gustoase.

Pentru ca aceasta să se întâmple mai ușor, din când în când ridic capacul și amestec cu o spatulă, astfel încât toate pastele să ajungă pentru câteva minute în sos. Iese o minunăție culinară de fiecare dată. Care sunt aceste legume și cantități pentru o rețetă pe care să o prepari și tu?

Regula este că nu am nicio rețetă riguroasă de care să mă țin cu strictețe pentru că nu întotdeauna am în casă toate ingredientele unei rețete și poate că nu am chef să ies la cumpărături. Un sos obișnuit pentru gustul familiei mele trebuie să conțină ceapă, ardei și roșii călite și înăbușite până când se înmoaie bine, plus condimente, sare și verdeață. Dacă la acestea adaug ciuperci va ieși un alt preparat mult mai gustos.

Pentru un pachet de paste Băneasa de 400 grame calculez să am cel puțin câte două sau trei sute de grame de ceapă și ardei, cam o jumătate de kilogram de ciuperci, o jumătate de kilogram de roșii sau circa 300-400 ml de sos de roșii diluat. Pun 5-6 frunze mari de dafin, un sfert de linguriță de piper și o linguriță de sare.

Cum în casă preferințele de sare diferă, fiecare își mai adaugă în farfurie cât dorește sau nu mai e cazul. Toate acestea călite puțin, nu prăjite, înăbușite cu capac ca să se înmoaie și să se formeze sosul, plus pastele fierte aldente amestecate puțin pe foc, la final verdeața și lăsate cu capac încă o jumătate de oră după ce am stins aragazul îmi formează o mâncare delicioasă pentru gustul nostru.

Ce fel de paste folosesc? Fiind în postul Paștelui este normal să folosesc paste Băneasa de post, fără ouă în compoziție. Îmi plac foarte mult cum arată în farfurie pastele Băneasa Serpentelli sau Spaghetti cu un astfel de sos.

Nu mai pun nicio friptură într-o farfurie cu astfel de conținut pentru că nu e voie în post, iar ciupercile au destule proteine pentru a nu avea dezechilibre în alimentație. Dacă nu îți plac ciupercile și nu te atrage un astfel de sos, poți să le scoți din compoziție și să nu mai adaugi altceva pentru că va ieși perfect și fără.

Pastele Cuș-cuș de la Băneasa în bucătăria mea

Eu fac de multe ori un sos ca o tocăniță puțin mai fină din ceapă, ardei și roșii cu condimente, sare și verdeață. Pentru diversificare, în exact acest sos simplu și gustos, poți adăuga la final câțiva grăunți de usturoi zdrobiți și cimbru sau busuioc, după preferințe. Când procedez așa eu folosesc paste Cuș-Cuș Băneasa pentru că îmi place mai mult cum arată în acest sos: fiind mai mici se pătrund și se amestecă mai bine în sosul fin.

Nu trebuie să îți fie teamă să încerci produse și rețete noi, pentru că nu are nici un rost să ne plictisim de aceleași feluri de mâncare pe care le rotim din când în când. Cam așa arată pastele cuș-cuș de la Băneasa și în bucătăria mea și la fel de bine le poți încadra în bucătăria ta.

Sursa fotografiei: Băneasa

Acest cuș-cuș este salvarea mea de multe ori în bucătărie pentru că pastele nu necesită fierbere mai mult de 8-10 minute, iar prepararea sosului de legume nu durează mai mult de o jumătate de oră. Cât de greu poate fi să pui rapid o oală de trei litri pe foc cu un litru de apă cu o linguriță de sare și două-trei linguri de ulei de măsline, iar între timp să toci două-trei cepe curățate și spălate bine, doi sau trei ardei de orice fel curățați și spălați și să îi amesteci câteva minute în tigaie pe foc cu puțin ulei de măsline, iar apoi să pui o ceșcuță de apă și să pui capac?

În acest timp apa ajunge la punctul de fierbere, desfaci punga de cuș-cuș de la Băneasa și o răstorni în apă amestecând din când în când. Între timp pui și 500 grame de roșii tocate mărunt sau 300-400 ml sos de roșii diluat peste legume și le lași cu capac, iar după 8-10 minute iei oala cu cuș-cuș, scurgi ușor toată apa de pe el în chiuvetă și îl răstorni peste legule amestecând ușor împreună cu foile de dafin, piperul și cimbrul sau busuiocul.

Repede pregătești grăunții de usturoi mărunțiți sau zdrobiți și îi pui peste preparat, amesteci puțin împreună, oprești focul, pui verdeața, de preferat o mână de mărar, dar merge și pătrunjelul, pui capacul și lași o jumătate de oră timp în care mai amesteci din când în când. Apoi pui în farfurii, pui tacâmuri, omiți pâinea și: Poftă bună! A fost greu? Va și mai simplu când le prepari chiar tu pe oricare dintre aceste paste.

Reține ideile acestea de sosuri pentru că le poți folosi cu orice fel de paste Băneasa, chiar și în zilele când nu este post alimentar, ca garnituri la o friptură, un grătar, orice carne fiartă, după preferințe. Dacă eu am reușit să țin post alimentar și să merg să mă spovedesc cu aceste bunătăți Băneasa, înseamnă că și tu vei reuși.

Pastele Serpentelli de la Băneasa în desertul din bucătăria mea

Nu o vei duce rău în post pentru că un pachet cu paste serpetelli de la Băneasa devin excelente și pentru un excelent desert. Dacă, după ce le fierbi și arunci apa, pui rapid peste ele fierbinți mai întâi 3-4 linguri de măsline și amesteci puțin, apoi 100-200 grame zahăr, o peltea, sau un sirop preparate în casă din fructe, sau miere, după gust și preferințe, și din nou amesteci până când se omogenizează și se topește îndulcitorul.

La toate acestea se adaugă minim 300 grame de sâmburi de nuci măcinate sau 200 grame de pesmet și 200 grame de nuci măcinate, sau numai 400 grame de pesmet și amesteci.

De fiecare dată va ieși un alt preparat cu care vei salva o masă, îți vei lua numărul corect de calorii și îți va trece pofta de dulce și de dulciuri din comerț cu scrisul foarte mic pe ambalajul pe care poate că nu vezi să citești ingredientele, sau le vezi dar nu ai mai auzit de ele și nu știi ce reprezintă. Asta se va întâmpla numai dacă nu exagerezi cu îndulcitorul sau dacă nu îl alegi pe cel corect în preparatul de desert cu paste.

Mâncate frecvent cu moderație, pastele de post de la Băneasa nu au cum să-ți facă rău dacă nu suferi de alergii la compoziția lor de făină, apă și sare. Gătește cu Băneasa aceste rețete de post, fii creativă în bucătărie și dă-ne de veste despre ce preparate minunate ai descoperit și pregătit în bucătăria ta cu bunătăți de la Băneasa.

Sursa fotografiilor: Băneasa

Notă: Articolul a fost scris pentru proba nr. 7 din cadrul celei de-a 26-a ediții a competiției de blogging creativ organizată de SuperBlogSpring SuperBlog 2023, cu tema ”Băneasa – paste pentru un post corect și sănătos!” propusă de sponsorul Băneasa.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s