Cum se transformă casa în una mai sigură din grijă pentru cei dragi

Cuprins:

  1. Cutremurul, un pericol natural care face parte din viețile noastre
  2. Cum se transformă casa în una mai sigură din grijă pentru cei dragi
  3. Universul de protecție a casei creat de Empria

Cutremurul, un pericol natural care face parte din viețile noastre

Cine s-ar fi gândit vreodată la faptul că regiunea liniștită din punct de vedere seismic a Olteniei v-a fi zguduită de peste 1000 de cutremure într-un timp atât de scurt, în lunile februarie și martie 2023? Cele două cutremure mai importante din luna februarie 2023 m-au surprins la serviciu, iar pe soțul meu în apartamentul în care locuim.

De fiecare dată m-am repezit sub birou așteptând să se termine, dar nu au fost daune în biroul în care ne desfășurăm activitatea. Stând în genunchi și ținându-mă de picioarele biroului care se mișca, mi-am dat seama cât de firavă este o astfel de piesă de mobilier din pal cu picioare metalice.

În nici un caz nu m-ar fi putut proteja dacă s-ar fi prăbușit părți din tencuială, tavanul chiar, geamurile termopan sau bibliotecile de pe peretele alăturat. Am ascultat îndemnurile specialiștilor în domeniul situațiilor de urgență și m-am protejat sub o masă.

Se pare că nu am fost prea stresată pentru că m-am gândit că poate au în casele lor mobilier masiv din lemn nobil și de aceea ne recomandă să ne adăpostim sub o masă până când trece cutremurul. Probabil nici nu cunosc faptul că mobilierul din pal a acaparat piața fiind unul dintre cele mai ieftine, mai aspectuoase și mai profitabile materiale lemnoase din acest domeniu.

Mulți dintre noi avem un astfel de mobilier din pal în case și la locurile de muncă. Acesta în nici un caz nu ne poate proteja, însă se poate prăbuși peste noi cu tot cu încărcătura de deasupra pe care ar putea să o primească în timpul unui cutremur, rănindu-ne, sau chiar mai grav.

Ajunsă acasă după programul de lucru am găsit fotografii înrămate căzute de pe vitrină, și cu geamurile sparte și imaginile deteriorate din cauza cioburilor, plus o sticluță solidă din parfum și capacul ei împrăștiate pe pardoseală. Era clar faptul că mobilierul nostru din pal s-a mișcat destul de mult în timpul cutremurului, aruncând pe jos obiectele decorative.

Gândisem corect la faptul că nu are aptitudinea de a ne proteja un mobilier ieftin din pal. Această idee mi s-a întărit și mai mult văzând vraiștea care se făcuse prin sertarele biroului de acasă. Nu sunt adepta ordinii obsesive, însă nici dezordinea găsită prin sertare nu îmi aparținea.

Cum se transformă casa în una mai sigură din grijă pentru cei dragi

Cum cutremurele nesemnificative s-au întețit, ne-am zis că nu trebuie să mai amânăm luarea unor măsuri de protecție și siguranță aparentă. În primul rând ne-am grăbit să reînnoim polițele de asigurare obligatorii ale locuințelor care expiraseră cu câteva zile înainte de cutremure.

Anul acesta deocamdată nu am cumpărat decât două polițe PAD pentru cele două apartamente pe care le ocupăm, urmând ca ulterior să achiziționăm și polițele de asigurare facultativă ale locuințelor. Pentru o poliță de asigurare PAD, în caz de daună a locuinței din cauze naturale, se poate încasa o primă de asigurare de maxim 20000 de Euro. În caz de daună totală, această sumă care nu este suficientă nici pentru cumpărarea unei jumătăți dintr-un apartament cu două camere ca cele ale noastre.

Sperăm nemotivat la faptul că riscurile asigurate nu se vor produce până când vom putea să investim în niște polițe de asigurare care să ne înlăture grijile pentru locuințe dacă vom supraviețui unui potențial dezastru. Aceste dese cutremure de mică importanță nu prezintă siguranță pentru noi în orașul în care locuim, în județul Gorj din regiunea Oltenia.

Nu cerșim certitudini de la natură pentru că nu există, însă ne-ar fi mult mai bine fără aceste pericole naturale. Trebuie să facem ceea ce putem cu ceea ce avem și să ne continuăm viețile ca și când acestea nu ar exista dacă dorim să ne păstrăm mințile întregi. Fără stres inutil, fără frici care pot conduce la atacuri de panică, fără disperare, fără prea multe discuții despre acest subiect, cu menținerea calmului și a rațiunii, sunt atitudini ce reprezintă tot un mod de protecție personală și grijă pentru cei dragi ca să nu îi înspăimântăm inutil.

Dacă la nivel psihic stăm bine, în ceea ce privește măsurile fizice pentru pregătirea în caz de cutremur important, am constatat că o serie de lucruri stau la îndemâna noastră fără prea multe eforturi. Sfaturile specialiștilor în domeniul situațiilor de urgență și experiențele din ultima perioadă ne-au inspirat să ne pregătim pentru supraviețuire în bune condiții și să ne transformăm casa în una mai sigură.

Imediat am mutat obiectele de pe mobilier care în cădere ne-ar fi putut răni, ca bibelouri mari, vaze, obiectele din sticlă, fotografiile înrămate cu geamuri care au rămas intacte și altele asemenea. Prinderea mobilierului înalt de pereți încă n-am soluționat-o, având doar mobilierul de bucătărie suspendat prins de pereți.

Încă mai strângem obiecte pe care să le introducem în rucsacii despre care ne povestesc la televizor specialiștii și cu care să plecăm … Unde am putea să mai plecăm de la etajul trei al blocului de locuințe dacă se dărâmă? Să sperăm că nu se va întâmpla dezastrul natural pentru care autoritățile ne învață la televizor să ne pregătim.

Numai la rucsaci cu conserve și alimente neperisabile de mici dimensiuni, apă, lanterne, fierbătoare, haine și acte nu ne va sta mintea în astfel de situații care pot deveni fatale. Înțeleg totuși și faptul că autoritățile specializate în domeniul dezastrelor naturale nu pot arăta prin emisiuni televizate stresați și disperați, strigându-ne că nu există soluții, scapă cine poate și Dumnezeu cu mila.

Luăm și noi măsuri simple la îndemâna oricărei persoane obișnuite și încercăm să facem abstracție de situație. Spre exemplu, câteva protecții pentru mobilier în plus nu strică deocamdată. Cum sertarele mobilierului nu le putem prinde în cuie sau cu bandă adezivă, am căutat soluția pe internet și așa am ajuns la magazinul online care să ne rezolve problemele de protecție și siguranță pentru întreaga familie.

Universul de protecție a casei creat de Empria

Pătrunzând în universul online creat de Empria pentru protecția casei, am văzut pentru prima dată bariere de protecție pentru pat, protecție laterală pat și alte apărătoare de pat, protecții pentru mobilier, siguranțe sertare, benzi de protecție, colțare, siguranțe și altele asemenea, diverse kituri cu multiple elemente de protecție, căști antifonice pentru copii – diverse alte produse pentru cei mici.

Prezenți în mediul online încă din anul 2018 cu diferite produse de protecție pentru copii, din anul 2021 au introdus și o categorie de produse dedicate protecției adulților. Deși sunt destinate protecției copiilor, vom utiliza și noi în apartamente siguranțe sertare pentru că sistemele moderne de închidere-deschidere a acestora sunt ideale pentru deschidere și mișcare în timpul deselor noastre cutremure.

Pentru că ne pregătim cu optimism pentru supraviețuire fără daune în caz de cutremur, poate că mă vei înțelege de ce mi-a atras atenția un model de deflector aer condiționat pe care te invit să îl descoperi în magazinul online Empria. O organizație cu o experiență de cinci ani pe piața online caută să ne aducă la îndemână toate obiectele necesare cu care să ne transformăm casa în una mai sigură din grijă pentru cei dragi.

În universul Empria vei găsi un loc special al tău și câte unul pentru fiecare membru al familiei tale cărora dorești să le asiguri protecție în orice situație de viață. Locuința familiei este universul vostru creat pentru siguranță și confort, protejează-l deci cu mijloace de protecție a casei moderne pe care poate că ai să le descoperi pentru prima dată la Empria.ro în magazinul online.

Sursa fotografiilor: Empria

Nota: Articolul a fost scris pentru proba nr. 2 din cadrul celei de-a 26-a ediții a competiției de blogging creativ organizată de SuperBlog, Spring SuperBlog 2023, cu tema ”Cum să-ți transformi casa în una mai sigură” propusă de sponsorul Empria.

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s