Cum gătim amintiri delicioase cu paste din grâu dur Băneasa

Cuprins:

  1. Sunt pastele un aliment dăunător sănătății?
  2. Cum gătim amintiri delicioase cu paste din grâu dur Băneasa
  3. Tradiții și calitate

De curând am testat paste din grâu dur Băneasa pe care zilele acestea le-am văzut pentru prima dată. Habar nu aveam de aceste sortimente de penne rigate, farfalle, fusilli, spaghetti și tagliatelle. Intenționat am fiert mai întâi o jumătate de pungă de penne rigate la care dacă nu le-ai nimerit compoziția se sparg ușor, iar la sfârșit am exclamat uimită: Felicitări Băneasa, chiar nu mă așteptam, sunt perfecte! Iubesc pastele de când le-am cunoscut, fără a avea în familia de origine sau în familia mea prea mare încurajare sau prea mulți aliați în acest sens.

Tot cu îndoială am fiert apoi și prima jumătate de pungă de farfalle la foc mic de teamă că se rup și știi ceva? Farfalele din grâu dur Băneasa și-au păstrat forma și am avut pe platou niște fundițe frumoase cu marginea zimțată într-un rose frumos din sosul preparat în casă. Nu m-am lăsat și am verificat și Tagliatelle grau dur Baneasa, în ciorbă de pui prima dată, fiind foarte mulțumită de rezultat și de aspect. Laptele dulce cu tagliatelle și scorțișoară care a urmat a fost așa, ca o poftă pentru amintiri din copilăriile cu mult răsfăț.

Paste din grâu dur Băneasa. Sursa fotografiei: Băneasa.

Sunt pastele un aliment dăunător sănătății?

Probabil că atunci când dorești să gătești sau să comanzi paste te gândești că sunt o sursă de carbohidrați pe care trebuie să o eviți dacă vrei să ai un corp suplu și sănătos. Poate că de multe ori ți-a fost poftă de spaghetti cu sos de roșii și carne, de tagliatele cu lapte și scorțișoară, de farfalle cu sos din unt și smântână, de budincă din penne rigate cu brânză sau de un alt preparat din paste și totuși te-ai abținut alegând o salată insipidă.

Opinia mea este că, orice reguli ți-ar spune oricine să respecți pentru o alimentație sănătoasă, nu trebuie să pierzi din vedere cel puțin două aspecte: noi oamenii suntem omnivori și avem organisme unice care reacționează diferit. Avem și preferințe culinare diferite atât personale, cât și de la o zonă geografică la alta, de la o regiune la alta, de la o societate la alta.

Milioane de ani de evoluție au contribuit la faptul că noi suntem omnivori, deci ar trebui să mâncăm câte ceva din fiecare grupă de alimente naturale sănătoase. La origini nu suntem vegani, nu suntem vegetarieni, nu suntem carnivori, ci strămoșii noștri ne-au pus în gene să fim omnivori pentru că găseau hrană diversificată în natură.

Fiind culegători și vânători, iar mai apoi agricultori și fermieri, o astfel de moștenire genetică de omnivori s-a perpetuat până la cei ce ne sunt părinți. În zilele noastre este la modă să fim vegetarieni sau vegani, carnea și produsele din carne fiind considerate deseori alimente nesănătoase. Ni se recomandă să mâncăm fructe și legume crude ca să fim sănătoși, fără să se precizeze faptul că nu sunt indicate oricui, ba chiar există cazuri în care sunt contraindicate.

Numai cine nu a avut niciodată gastrită hiperacidă și ulcer nu știe ce teroare înseamnă să bage în stomac fructe crude, legume crude, sucuri de crudități și lactate. Necazul este că mulți dintre cei care nu au avut vreodată probleme cu stomacul ne dau astfel de sfaturi, dintre care unii chiar au autoritate și mulți adepți.

Ani de zile eu am avut gastrită hiperacidă cu două tubaje gastrice efectuate și apoi s-a dezvoltat un ulcer duodenal. Mai exact, un măr sau alt fruct, un fresh de portocale sau alt suc natural crud, o salată de crudități, legume murate, o cană de lapte sau un iaurt m-ar fi făcut să mă tăvălesc în chinuri.

Pe lângă tratament medicamentos, într-o astfel de situație, cerealele și anumite preparate din cereale pot deveni, dintr-o dată, alimente benefice pentru că absorb din aciditatea gastrică, eliminând-o în mod natural. Biscuiții simpli, pâinea prăjită uscat, pastele și câteva cereale uscate mi-au fost prieteni buni în lupta cu această afecțiune.

Probabil carbohidrații sunt dăunători în alimentație dacă obișnuiești să mănânci la fiecare masă până când nu te mai poți ridica de pe scaun, nu dacă îi incluzi într-o alimentație diversificată și, pe cât posibil, echilibrată. Sigur că orice reprezintă surplus în alimentație se va observa și în kilogramele în plus și apoi în scăderea mobilității, ceea ce nu este de dorit.

Ne-ar fi imposibil să mâncăm în fiecare zi câte ceva din absolut toate alimentele considerate benefice. Nu e posibil nici să mâncăm într-o zi toate cantitățile de fructe și legume ca să ne luăm vitaminele și mineralele din alimentație. Fizic nu este credibil că am putea să mâncăm astfel de cantități, iar practic vom mânca numai ceea ce e bun și suficient din ceea ce ne place, cu excepțiile acceptabile.

Dacă obișnuiești să consumi numai ceea ce este considerat ca fiind aliment sănătos conform unor studii, s-ar putea să constați că există studii care se contrazic în mai toate aspectele de supus cercetărilor. Citind astfel de studii de specialitate vei putea afla faptul că avem nevoie de carbohidrați în organisme pentru că ne conferă energie și beneficii sănătății. Sigur că unii mai mult, alții mai puțin, însă scoaterea completă a acestora din alimentație poate creea dezechilibre.

Nimeni în afară de tine nu îți va putea spune cu precizie, în lipsa unor analize amănunțite, cum reacționează organismul tău în afară de tine. Doar tu cunoști din experiență care alimente îți provocă arsuri sau crampe stomacale, ce alimente te răcoresc sau te revigorează, care dintre ele îți oferă imediat senzația de sațietate, care îți provocă somnolență și care te energizează, care alimente îți provocă balonare, flatulență, diaree și alte senzații sau reacții.

Pastele fabricate din grâu dur sunt bogate în carbohidrați complecși care, în mod normal, nu au cum să facă rău, nu au proprietatea de a îngrășa dacă sunt consumate cu moderație. De cele mai multe ori ceea ce adăugăm în paste când le pregătim este mai dăunător decât crezi că ar putea fi pastele și are mai mult potențial să ne îngrașe decât pastele.

Italienii sunt renumiți pentru faptul că mănâncă paste probabil în fiecare zi ca fel principal de pe la sfârșitul secolului al XIII-lea și nu sunt cunoscuți ca fiind un popor obez sau bolnăvicios din această cauză. Chinezii mănâncă paste dinainte de a fi aduse în Europa și, de asemenea, nu sunt cunoscuți ca având probleme de sănătate din această cauză.

Dacă ai de gând să arunci pastele într-un vas cu mult ulei în care ai prăjit până când a secat ceapă, ardei dulce și iute, carne tocată, condimente multe și un sos de roșii care conține doar 12% concentrat de tomate, chiar crezi că pastele sunt cele care îți fac rău din toată această combinație? În multe situații, ceea ce punem pe paste reprezintă adevărata problemă de sănătate, nu pastele.

Contează cât de puțin durează procesarea alimentelor și cât de apropiate de natural sunt după preparare. Nu uita faptul că pastele se fierb în 8-10-12 minute și sunt formate numai din făină și apă, sau făină cu ou și apă, pe când uleiul acela arde cel puțin 20-30 minute, timp în care dezvoltă o mulțime de compuși toxici împreună cu grăsimea din carne, ceapa călită, condimentele iuți sau piperate. Cum spuneam, nu pastele reprezintă gravitatea dintr-o farfurie, ci, uneori, ceea ce adăugăm la ele.

Cum gătim amintiri delicioase cu paste din grâu dur Băneasa

Am testat pastele Băneasa din grâu dur și pentru că obișnuiesc să mănânc paste de foarte mulți ani, am rămas plăcut surprinsă. Nu mi s-au împrăștiat prin oală, nu s-au înmuiat neplăcut, și-au păstrat forma cu o textură grozavă. Felicitări Băneasa pentru noile paste din grâu dur. Poate că nici nu sunt noi, însă eu abia acum le-am descoperit.

Mărturisesc că m-am răsfățat pentru că pungile au 500 grame fiecare și mi-am permis să gătesc de câte două ori din fiecare. Mai întâi am cochetat cu penne rigate pentru că așa s-a nimerit sau pentru că îmi place nespus faptul că în fiecare tub intră compoziție de sos și devine o adevărată plăcere culinară. Nu am călit ceapă, ardei sau alte legume.

Sursa fotografiei: Băneasa

Am preferat să fierb pastele în apă clocotită cu sare și un ulei până când s-au înmuiat, apoi le-am scurs bine, am adăugat puțină sare fină cu iod, foi de dafin, cimbru, foarte puțin piper, ulei de măsline, roșii cuburi din conservă și le-am pus pe ochiul de la aragaz la foc mic maxim 10 minute. Apoi le-am răsturnat pe un platou ca garnitură la friptură de pui și am mâncat împreună cu soțul meu care detestă pastele de când se știe. De regulă își întărește angajamentul de respingere a pastelor după ce mănâncă bine.

Cea de a doua jumătate a pungii de penne rigate am fiert-o și am preparat-o după o rețetă simplă pe care o știu din copilăria mea. Locuiam la familia unchiului meu care mai avea doi copii și ne gătea câteodată macaroane dulci cu pesmet. Nu erau prea multe alimente la discreție prin magazine înainte de Revoluția din 1989, însă nu am dus-o rău și nu de sărăcie mâncam paste cu pesmet, ci pentru că sunt un deliciu culinar.

Se fac foarte simplu: am fiert din nou penne rigate puse în apă clocotită în care am adăugat sare și ulei și am amestecat ca să nu se prindă. Simultan pur și simplu am pus direct pe flacăra aragazului, la foc mic, o tigaie de teflon care nu prinde alimentele și am adăugat în ea o jumătate de pungă de pesmet. Amestecam când în pennele rigate, când în pesmet. Pesmetul trebuie să capete o culoare maro însă nu prea închis ca să nu se ardă.

Când pennele rigate s-au înmuiat am scurs apa de pe ele și am adăugat puțin ulei de măsline, zahăr după gust dar nu prea dulce, am amestecat bine, apoi am adăugat pesmetul și iar am amestecat bine și apoi le-am răsturnat pe un platou de servire. Din 250 g penne rigate și 250 g pesmet iese un platou cu o cantitate chiar mai mare decât au nevoie să mănânce două persoane la o masă, având în vedere că acesta e desertul.

Singurul secret la aceste paste cu pesmet este să fie foarte bine scurse, astfel încât să nu se ude pesmetul care se adaugă. Sunt un deliciu culinar. Dacă ți se par banale, prăjește o cană de sâmburi de nucă în tava de la aragaz până când se auresc puțin, macină-i și adaugă-i la compoziția de pesmet cu paste, ulei și zahăr. Dacă nici acest fel nu te mulțumește, încearcă să adaugi peste toate o esență de rom și să amesteci, sau două pliculețe de zahăr vanilat. Nu cred că nici acum nu îți vor plăcea.

Pentru că pentru mine pastele sunt o mâncare grozavă, obișnuiesc destul de des să fierb un pachet de spaghete din grâu dur Băneasa și așa, fierbinți și bine scurse de apă, să pun peste ele rapid cam 100 g dintr-un pachet de unt și amestec bine, adaug apoi o smântână sau un iaurt obișnuit de 400 g și 500-600 grame brânză de macaroane din comerț și cam 100 grame zahăr tos. Amestec bine, pun capac și le las minim o jumătate de oră să absoarbă din umezeala compoziției. Nu prea obișnuiesc să pun alte arome în acest preparat.

Dacă prepar aceeași compoziție de mai sus formată din unt, brânză, smântână, zahăr la care adaug 4-5 ouă bătute, coaja de la una sau două lămâi și schimb pastele, rezultă alt deliciu culinar denumit budincă sau acea brânză cu macaroane cu îmbunătățiri. Pastele cu care îmi place să o combin sunt fusilli din grâu dur Băneasa sau farfalle din grâu dur Băneasa fierte tot așa cum am arătat la început în apă clocotită în care am pus o lingură de sare și cam 2-3 linguri de ulei și le amestec destul de des ca să nu se prindă de oală sau între ele.

Sursa fotografiei: Băneasa

Compoziția e perfectă pentru un pachet de paste de 500 grame pe care Băneasa, ca un expert ce este, l-a dozat foarte bine. Le amestec și pur și simplu le pun într-un mare vas de yena, într-o tavă emailată sau într-o oală de gătit emailată ori de inox. Dacă vrei să te complici poți să tapetezi cu unt și făină Băneasa vasul în care pui compoziția la cuptor, pentru că dacă nu îl tapetezi bine se va prinde și se va arde puțin compoziția pe vas și îți va fi greu să îl speli.

Obișnuiesc să las compoziția în cuptorul încins înainte cam 30-40 minute, sau mai exact până când vasul prinde puțină crustă maronie și e uscată compoziția deasupra. Mă abțin să mâncăm cât timp este caldă pentru că vreau să prindă formă ca să o tai ca pe feliile de tort atunci când este rece. Deasupra se poate presăra scorțișoară sau zahăr vanilat sau se consumă așa simplă ca desert.

Eu nu sunt bucătar de profesie, însă sunt MasterChef în bucătăria familiei noastre de foarte mult timp în care am încercat diferite rețete. Chiar dacă apar noi și noi delicatese culinare, ispite și posibilități, eu nu am renunțat la aceste preparate simple, dar foarte gustoase pentru noi, pentru că le știm din copilărie și ne reamintesc de noi și de persoanele iubite care ni le preparau cu drag în casele părintești.

Testând aceste cinci feluri de paste am rememorat cum putem să gătim amintiri delicioase cu paste din grâu dur Băneasa, pentru că pastele din grâu dur Băneasa reprezintă totodată gusturi ale copilăriei noastre. Bunicile, mamele, mătușile știau cum să ne răsfețe și să ne determine să mâncăm atunci când eram mofturoși sau somnoroși. Băneasa îmi reamintește de acele vremuri frumoase cu oameni buni și frumoși în preajmă, de sentimente necondiționate, de familie reunită.

Tradiții și calitate

De peste 30 de ani Băneasa este prezentă în casele noastre cu diferite produse din domeniul morăritului și al producției de paste făinoase. Lideri pe piața românească a pastelor făinoase din România și întreaga zonă a Balcanilor de peste 15 ani, Băneasa are o capacitate de producție anuală instalată de peste 25.000 tone de paste, fiind printre fabricile renumite din întreaga Europa Centrală și de Est.

Secretul pastelor din grâu dur Băneasa este rețeta specială, folosind 100% făină din grâu dur pentru a asigura culoarea aurie şi o calitate excelentă, o textură ideală, pentru paste care nu se lipesc şi nu se rup în timpul fierberii, astfel încât orice rețetă nouă sau tradițională să fie o reușită.

Dacă eu am reușit să nu rup la fierbere pastele din grâu dur Băneasa și să îmi rezulte preparate culinare delicioase din ingrediente simple și foarte puțin preparate termic, atunci și tu vei reuși. Gătește cu Băneasa preparate delicioase ce îți amintesc de rețete și de momente de neuitat în care împreună cu persoane dragi le-ați savurat folosind:

  • Spaghetti grau dur Baneasa,
  • Tagliatelle grau dur Baneasa,
  • Penne rigate grau dur Baneasa,
  • Fusilli grau dur Baneasa,
  • Farfalle grau dur Baneasa.

Vizitează site-ul pastebaneasa.ro și urmărește contul de Facebook www.facebook.com/pastebaneasa pentru a fi la curent cu pastele din grâu dur Băneasa și pentru a obține mai multe rețete și a te bucura de bunătăți de la Băneasa.

Sursa fotografiilor: Băneasa

Nota: Articolul a fost scris pentru proba nr. 19 din cadrul celei de-a 25-a ediții a competiției de blogging creativ ”Storytelling la puterea SuperBlog” organizată de SuperBlog, cu tema ”Gătește cu Băneasa! Tu ce amintiri delicioase ai?” propusă de sponsorul Băneasa.

Publicitate

4 comentarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s