Cum poate fi lâna arma secretă împotriva alergiilor

Cuprins:

 1. Alergiile la praf și la firele de păr nu sunt un moft
 2. Cum poate fi lâna arma secretă împotriva alergiilor
 3. Textile pat din lână și bumbac organic de la Confort Merino

Te-au deranjat vreodată alergenii din mediul înconjurător, din mediul ambiental? Poate că ți se va părea incredibil, însă există persoane care pot face un fel de urticarie la atingerea pielii corpului cu propriul fir de păr căzut sub haine, iar în contact cu altele, de orice tip, reacțiile pot fi și mai grave. S-ar putea să nu crezi, însă există persoane care simt că se sufocă sau că nu pot respira normal din cauza prafului.

Aceste reacții sunt deseori asociate cu curățenia excesivă de teama simptomelor, care, din nou, nu este o reacție normală sau confortabilă. Apoi procurarea unor textile confecționate din fire naturale ca bumbacul pentru îmbrăcăminte, iar textile pat din lână și bumbac organic pentru casă, ajung să devină o preocupare la fel de importantă ca alegerea alimentelor bio pentru mâncare și a băuturilor răcoritoare naturale pentru hidratare.

Alergiile la praf și la firele de păr nu sunt un moft

Din nefericire eu am cunoscut alergia la praf și la firele de păr, însă cumva am trăit cu ea aproape 13 ani. Nu ne-am împrietenit niciodată pentru că se manifesta destul de des și destul de urât, atât intern, cât mai ales extern, la nivelul pielii. Din încercări multiple, am constatat că bumbacul, precum și o combinație ideală dintre bumbac și lână, sunt prieteni adevărați în astfel de situații.

Poate că nu ți se pare ceva grav să te iriți pe piele, poate crezi că e ceva ce trece prin masaj cu puțin oțet, spirt sau cu un spray de la farmacie, așa ca orice pișcătură ușoară de țânțar, însă nu e deloc așa. Am tratat-o necorespunzător vreme îndelungată încă de când, copil și adolescentă fiind, nici nu mă credeau adulții care aveau grijă de mine că aceștia sunt unii dintre factorii alergeni. Vedeau simptomele că periodic mi se irita pielea, mi se umflau buzele, palmele și la nivelul scalpului, însă nu știau cauza.

A fost exclus nu doar să mă atingă pe pielea corpului fire de păr din propriul cap, ci și să simt textile pufoase pe piele cu excepția bumbacului. Și acum simt reacție neplăcută dacă ar trebui să rup un fir textil care nu e din bumbac sau care este pufos sau sintetic în gură și aș refuza. Nici măcar puful de pe piersici nu l-am suportat niciodată și am mâncat piersici doar spălate bine și apoi curățate de coajă.

Ce să mai spun despre ”gutui amărui, cu puf galben ca de pui” pe care întotdeauna le-am spălat excesiv, sau despre caise pe care mult timp le-am spălat excesiv și decojit. Cred că alergiile nu sunt doar simple manifestări externe, ci au un pronunțat factor psihic, pentru că intervine și temerea că te-ai putea expune la alergeni, iar unele persoane pot simți simptome similare și numai la acest gând.

Mergeam afară la joacă, mergeam în vizite, trăiam integrată în comunitățile noastre de la părinții din oraș și, respectiv, de la bunicii de la țară, deci era imposibil să nu manifest simptome externe periodic. Scutirile periodice de la școală de la câteva zile până la câteva săptămâni pot fi o bucurie atunci când ești cât de cât bine, nu când ești umflat la față, la scalp și la palmele care te mănâncă îngrozitor, sau când ai corpul plin de blânde.

Cum poate fi lâna arma secretă împotriva alergiilor

Era clar că nu puteam face nici o greșeală atunci când tratamentele nu își făceau treaba. Părinții și bunicii oricum foloseau lenjerii pentru pat din bumbac, din finet din bumbac și din damasc din bumbac. În sezoanele reci am avut întotdeauna în casele acestora textile pentru pat din lână naturală cusută în materiale mătăsoase de bună calitate din care nu ieșea nici un fir și apoi îmbrăcate în lenjerii din bumbac. Păturile din lână naturală fină de asemenea le foloseau îmbrăcate în cearșafuri plic din bumbac.

Proaspăt îmbăiată, într-o pijama de bumbac, cufundată în toate aceste textile din fire naturale curate, la căldură, ocrotită de părinți și bunici mă simțeam ca în paradis. Universul copilăriei și adolescenței mele a decurs foarte bine sub protecția lor și a fibrelor naturale din bumbac și lână, însă nu puteam să lenevesc toată viața în acest mediu și să nu intru deloc în contact cu alergeni.

Într-un târziu, un medic deștept s-a gândit să îmi prescrie 10 fiole de histaminoglobulină cu administrare subcutanată, după care am scăpat de simptomele severe externe la nivelul pielii corpului. Între momentul instalării alergiei și cel al ameliorării ei au trecut prea mulți ani, timp în care am apelat la tot felul de tratamente și trucuri. Nici acum nu suport fire de păr pe piele, le simt imediat, însă nu mai am reacții cutanate severe.

Eu nu mă mai comport ca o persoană alergică de foarte mulți ani, însă nici nu am renunțat la precauțiile cunoscute datorită experiențelor personale. Ba chiar avem și pisici de ceva vreme și nu am nici un simptom, ci chiar îmi place, așa ca o terapie, să le țin în brațe și să le mângâi blana pufoasă naturală. Să fie faptul că m-am vindecat complet în urmă cu mulți ani, ori să fie faptul că sunt fire naturale care nu îmi fac rău? Dacă aș mai fi alergică acum, dragostea mea pentru pisici nu ar putea împiedica instalarea simptomelor cunoscute.

Am descris faptul că, într-un exces de zel, am renunțat ulterior și la multe dintre textilele pentru pat din fire naturale din lână sau din puf de păsări în blog postul de aici. Abia am făcut rost de o plapumă din lână la nevoie imperioasă în chiar sezonul rece următor și apoi de o pătură din lână fină.

După dezamăgiri multiple cu textilele sintetice care necesitau spălări frecvente și apoi, la un moment dat, le aruncam pentru că pernele formau cocoloașe, m-am hotărât să îmi reconstitui colecția necesară de perne, o pilotă și o plapumă din lână. Cele pe care le avem sunt de destui ani în folosință încât să necesite înlocuire. Nimic nu e veșnic, nici noi, nici textilele de pat, zic eu mai ales acum când îmi doresc altele noi din bumbac organic plus lână naturală antialergică, și nu numai, de la Confort Merino.

Ne-au folosit mulți ani și nu vreau să le critic pentru că ne-au ținut de cald, am dormit în confort, nu am avut acarieni, nu m-am asfixiat de praf, nu au atras umezeală sau mirosuri de la transpirație sau salivă. Eu nu transpir abundent, aproape deloc chiar, nu dormim în hainele pe care le purtăm în cursul zilei sau fără să ne toaletăm corpul.

Chiar dacă păstrăm o igienă corporală adecvată, tot nu cred despre textilele din lână îmbrăcate în bumbac bun că s-ar comporta ca un material sintetic chiar îmbrăcat în lenjerie din bumbac. Nici nu poți să dormi bine dacă perna sintetică este scoasă din mașina de spălat plină de cocoloașe, uscată la aer și apoi, cu orice și oricâte încercări de a o aduce la forma inițială, tot nu se poate redistribui corect conținutul astfel încât să mai semene a dreptunghi sau pătrat uniform de pernă.

Nu orice pernă sintetică se comportă așa, ci probabil numai perechile de perne la prețuri bune pe care le-am cumpărat eu de-a lungul anilor. Nu știu ce face soțul meu cu perna noaptea pentru că a lui e întotdeauna cea mai rea, sau poate că „cine împarte, parte își face” și mi-am ales-o eu întotdeauna pe cea mai bună dintre ele după ce le-am smotocit frecvent în mașina de spălat automată.

Cert este că m-am plictisit de mult timp de pernele care nu își păstrează forma și prospețimea pe durata somnului și în timp după mai multe spălări și nu mai vreau să fac investiții în cauze pierdute. Bunica, mama, soacra nu m-au pus să dorm niciodată pe perne cu cocoloașe și nici nu mi-au dat să mă acopăr în textile care mă înțepau, îmi iritau pielea, ori care nu aveau capacitatea să mă încălzească. Nu m-au chinuit să mă întorc de pe o parte pe alta fără să pot să dorm și să mai cer pleduri peste pleduri în timp ce eu sunt rece ca o reptilă.

Trei femei de ispravă au folosit numai textile naturale din bumbac și lână, m-au crescut și m-au sfătuit să nu mă abat de la această regulă dacă vreau sănătate și confort. Eu, după ce m-am însănătoșit și am scăpat de alergii, le-am nesocotit de multe ori aceste povețe și nu de puține ori am fost dezamăgită. Nesăbuința este specifică tinereții, sau mi-a fost doar mie în prima tinerețe, încă mai dezbat acest subiect. Cert este că, asemeni fiului rătăcitor, m-am întors la preferințele pentru textilele naturale relativ repede. La lenjeriile din bumbac oricum nu am renunțat, iar derapajele le-am aruncat sau le-am dat din variate motive.

Textile pat din lână și bumbac organic de la Confort Merino

Am scris despre textilele pat din lână naturală și bumbac organic de la Confort Merino pe care mi le doresc și încă nu am reușit să le am în blog post-ul 4 produse din lână Confort Merino pentru economie la energie. Te sfătuiesc să îl citești pentru că am reținut acolo esențialul despre toate proprietățile nemaiîntâlnite ale combinației perfecte dintre bumbacul organic fin în care este îmbrăcată lâna merinos antialergică, antiacarieni, antimucegai, antipraf, termoreglantă, care absoarbe umiditatea în interiorul firului de păr.

Aș cita câteva proprietăți ale materialelor folosite pentru care îmi doresc aceste produse, iar pentru restul te las să vezi toate produsele textile pat din lână merinos de la Confort Merino pe site-ul producătorului românesc cu aceeași denumire:

 • ”Lanolina de pe firul lânii are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene;
 • Fibrele de lână absorb umezeala în timpul somnului și o transportă spre interiorul fibrei, menținând exteriorul fibrei uscat;
 • Lâna merinos este antistatic;
 • Mediu hipoalergenic, antibacterian și rezistență la mucegai în mod natural;
 • Rezistență sporită la rupere a umpluturii;
 • Capacitate de termoreglare superioară;
 • Certificare Oeko-Tex – Standard 100 Class 1;
 • Bumbac organic.”

Dacă suferi de alergii la praf și la acarieni, cea mai bună alegere este să dormi în produse textile de pat din lână 100% naturală în combinație cu bumbac organic 100% natural. Le poți vedea pe site-ul confortmerino.ro unde până pe 13 noiembrie 2022 ai ocazia să aduci sănătatea în dormitorul tău cu o reducere semnificativă de 25%, cea mai mare din an. Eu mi le doresc și la un moment dat le voi avea pe toate pentru că am experimentat cea mai cruntă alergie pe o perioadă lungă de timp, precum și disconfortul și pierderile experimentând tot felul de alte produse sintetice.

Sursa articolului: Confort Merino

Sursa fotografiilor: Confort Merino

Nota: Articolul a fost scris pentru proba nr. 16 din cadrul celei de-a 25-a ediții a competiției de blogging creativ ”Storytelling la puterea SuperBlog” organizată de SuperBlog, cu tema ”Lâna – arma secretă împotriva alergiilor” propusă de sponsorul Confort Merino.

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s