Cum ar fi viața fără metal un coșmar

Cuprins:

  1. Cum ar fi viața fără metal un coșmar
  2. O hală metalică sustenabilă și responsabilă
  3. Revoluția viitorului la Frisomat

Prin acest blog post vreau să te informez că tu o duci bine, eu o duc bine, noi toți o ducem bine și, da, despre viețile noastre este vorba. Sunt minunate oricât ni s-ar părea de grele, nedrepte și anoste. Cum așa? Am primit provocarea pe care ți-o lansez și ție: ”Viața fără metal ar fi un coșmar”.

Dacă faci exercițiul de imaginație pe care l-am făcut eu, vei ajunge la concluzia că avem tot ceea ce ne trebuie și că ne este bine așa cum suntem cu tot ceea ce avem acum. E normal să ne dorim mai mult, dar dacă nu am mai avea nici ceea ce avem, nu ni s-ar părea că de fapt aveam tot ceea ce ne era necesar fără să fim mulțumiți?

Dacă suferi pentru că nu ai un loc de muncă mai bun, ultimul tip de telefon, o mașină, o vilă, o bijuterie scumpă, un mobilier la modă sau orice îți poate trece prin minte, pentru că alții pe care îi știi tu au, oprește-te puțin.

Uită-te la tine și în jur, inventariază din priviri ceea ce ai și imaginează-ți că dintr-o dată nu le-ai mai avea. În fond, la ce îți mai folosesc dacă tot nu îți plac și îți dorești altele noi altfel? Aproape fiecare obiect din jurul nostru conține un metal. Dacă, de dragul provocării, aceste metale nu ar mai exista?

Cum ar fi viața fără metal un coșmar

Eliminând rând pe rând metalele din jurul meu m-am văzut îngrozită în epoca de piatră. Fără ibricul de cafea pe aragaz sau filtrul de cafea pornit eu nu aș putea să îmi prepar licoarea magică ce mă ajută să funcționez în fiecare dimineață și în cursul zilei: cafeaua tare, neagră și amară. Fără un aragaz sau măcar un reșou sau fierbător electric într-un vas de metal, la bloc, nu este posibilă prepararea hranei. Cum să fac focul pe parchet în sufragerie sau pe gresie în bucătărie?

Dacă nu mai avem aragaz, atunci putem să comandăm mâncare acasă? Telefonul are părți componente metalice și nu ar mai funcționa nici el ca să pot suna. Și unde să comand, dacă nimeni nu ar mai avea metale și nu ar mai putea prepara tot ceea ce cunoaștem azi? Te gândești la vase de yena? Păi nici pe acelea nu le-am avea fără metalele care ajută la producerea sticlei speciale.

Fără toate acestea ar rămâne focul în vatră fără plită sau pirostii sau țest de metal, un cuptor rudimentar fără metal, cu oale de lut. Dacă ți se pare simplu, rustic, atunci hai să eliminăm și mașina de spălat și vom spăla la râuri și bălți fără săpun, detergenți și balsam pentru că nu mai există liniile de fabricație metalice. Frigiderele și combinele frigorifice de asemenea le eliminăm pentru că au părți metalice. Televizorul, calculatorul, tableta nu au cum să existe fără părțile lor metalice.

Nici nu le-am mai putea folosi, pentru că nu am avea abonament la internet și la energie electrică pe care le-am pierde subit pentru că instalațiile lor au părți metalice. Dintr-o dată nu ar mai exista alimentare cu gaze și cu apă în locuințe pentru că ar dispărea conductele metalice. Centrala termică, boilerul, aparatul de aer condiționat, convectorul alimentate cu gaze și curent electric ar dispărea pentru că au părți metalice.

Clădirile minunate în care locuim, în care lucrăm și pe care suntem obișnuiți să le vedem ar deveni impracticabile fără metalul din construcție. Locurile de muncă în majoritate nu ar mai exista pentru că majoritatea afacerilor nu ar mai exista fără sedii, fără utilități, fără utilaje și logistică ce au în componență metale. Locurile de joacă ar fi inexistente, cu toată logistica lor metalică minunată care îi bucură pe copii.

Hală metalică Frisomat: Sală de sport. Sursa fotografiei: Frisomat
Hală metalică Frisomat: Loc de joacă. Sursa fotografiei: Frisomat

Iată-ne undeva în aer liber la un foc arzând făcut din vreascuri, aprins cu iască și cremene, lângă o oală de lut în care punem doar câteva legume și plante din natură pentru că nu avem undițe să pescuim sau metale cu care să vânăm. Nu le tăiem cu cuțitul sau cu toporul pentru că sunt metalice, ci le mărunțim cu o piatră. Cum spuneam, am fi în plină epocă de piatră.

Ai fost la cercetași? Eu nu, dar am copilărit la țară în vremuri moderne. Nici măcar iască și cremene nu știu să îmi procur și nu aș paria pe mine să fac exerciții de aprindere a focului în natură nici măcar cu chibrituri. Nu știu să vânez cu praștia, cu arcul, nu știu să pescuiesc cu harponul, cu mâinile goale, nu cunosc ciupercile, plantele, fructele comestibile din natură.

Nu suntem pregătiți ca să trăim așa, dar ne-am adapta dacă nu am avea memoria modului de viață, a dotărilor și a utilităților care ne asigură un bun nivel de trai în prezent, oricare ar fi acesta. Psihicul nu ne-ar lăsa să trăim liniștiți la mila naturii, subconștientul ne-ar juca feste și am tânji după … ce crezi? După modul de viață și după tot ceea ce avem în prezent. Ar fi singurul etalon din vremuri în care eram în siguranță, aveam mai mult decât nimic, aveam tot ce ne-ar fi necesar dacă ne-am afla sub cerul liber în natură și ne era bine.

Dacă ți se pare imposibil, află că încă mai trăiesc oameni pe glob așa, care încă nu au aflat despre dotările moderne și modul nostru de viață pe care nu le-ar înțelege și nu ar ști să le folosească. Sunt oameni pe glob care au avut tot și care au pierdut tot ceea ce aveau din pricina unei calamități naturale, din cauza unui război, datorită unei greșeli personale sau a altei persoane. Și totuși cumva reușesc să supraviețuiască și să o ia de la capăt, de la zero.

Noi nu suntem în niciuna dintre aceste situații, nici în epoca de piatră, nici uitați undeva pe glob în afara civilizației, nici nu am pierdut tot din cauze naturale sau umane. Cum spuneam la început, te informez că o ducem bine așa cum suntem acum, pentru că mulți alții ar considera un mare noroc să aibă ceea ce noi avem, puțin sau mult, atât cât este.

Hală metalică Frisomat: Sală de sport. Sursa fotografiei: Frisomat
Hală metalică Frisomat: Supermarket. Sursa fotografiei: Frisomat

Nu îți spun să te resemnezi și să te complaci, să nu îți dorești mai mult, să nu ai proiecte de viitor, să nu îți fixezi noi ținte profesionale sau materiale pe care să le „dobori” bucurându-te de succese și realizări. Spun doar să privim în jur mai des și să manifestăm mulțumire și recunoștință pentru ceea ce avem, pentru ceea ce suntem, pentru oamenii din preajma noastră.

Suntem bine așa cum suntem, de ce am tânji după himere dacă suntem muritori? Sigur că aici se poate face o întreagă discuție despre faptul că nu ar fi existat progres de la epoca de piatră până în prezent dacă nu ar fi existat visători și vizionari cu dorințe arzătoare, cu sete de cunoaștere și inovație. Am cunoscut un astfel de vizionar în domeniul metalelor despre care am mai scris aici pe blog cu titlul Hale metalice industriale pentru un viitor verde.

O hală metalică sustenabilă și responsabilă

Domeniul metalelor care ne îmbunătățesc nivelul de trai poate îmbrăca diverse forme. Imaginează-ți că mâine ți-ai dori să îți deschizi o sală de sport pentru fitness. Dispui de spațiul necesar, cumperi un tren pe care construiești clădirea sălii de sport, vizezi să închiriezi unul anume? Sau poate că ți-ai dori o construcție metalică pe care să o poți amplasa și reamplasa în funcție de locațiile concurenței, ale vadului comercial, sau al mutării familiei tale într-o altă localitate cu potențial economic mai mare?

Cumpărarea unui teren și construirea unei clădiri în care să funcționeze o sală de sport nu justifică rentabilitatea unei astfel de afaceri aflată la debut, mai ales într-o zonă de case unde nu circulă decât vecinii care au propriile terenuri și spații unde pot să facă mișcare. O hală metalică amplasată pe un teren închiriat într-o zonă urbană cunoscută de sportivi și de persoane care practică sport pentru întreținere corporală este mai aproape de recuperarea investiției și rentabilitatea afacerii.

Hală metalica Frisomat: Sală de sport. Sursa fotografiei: Frisomat

Ai putea să te gândești la o astfel de afacere dacă nu ar mai exista metale sau aliaje din metale din care să îți construiești acest punct de lucru? În nici un caz. Este minunat faptul că putem avea astfel de construcții metalice care se pot ridica rapid de către profesioniștii de la Frisomat. Fie că ne dorim o hală metalică pentru un hipermarket, pentru un supermarket, pentru o sală de sport, pentru un loc de joacă, pentru o florărie, sau un alt punct de lucru agricol, zootehnic, ori altceva care poate funcționa într-o hală metalică, ei au soluția tehnică pentru oricare astfel de construcție metalică.

Așa cum am mai scris aici pe blog, ei au soluția tehnică chiar și pentru un proiect hală metalică finanțat cu fonduri europene. Sunt niște simple hale metalice, vei putea spune, însă eu am un argument care le poate face excepționale. Frisomat cunoaște soluția tehnică sustenabilă și responsabilă ce acoperă întreg ciclul constructiv de proiectare, producere, livrare, construire, execuție hale metalice care, suplimentar, au și următoarele caracteristici:

  • ”Folosirea de materie primă 100% reutilizabilă; 
  • Reducerea la minimum a pierderilor tehnologice și de producție prin procesul de pre-proiectare și prefabricare;
  • Integrarea energiei regenerabile în activitatea noastră, fabrica fiind dotată cu panouri solare pe aproape toată suprafața acoperișului, producând astfel o parte importantă din necesarul de electricitate (în medie, aproximativ 67%);
  • Optimizare integrală a transportului încă din etapa de proiectare;
  • Proiectarea halelor metalice pentru a fi rezistente și durabile, cu costuri de mentenanță aproape zero pe durata de viață asigurată de 50 de ani.”

Revoluția viitorului la Frisomat

Sunt proprietăți care arată că revoluția viitorului s-a produs la Frisomat în domeniul construirii de hale metalice pentru că dispune de experiența a 992 de hale metalice deja construite și date în exploatare pe care le poate replica oriunde în România. 889 antreprenori din România folosesc deja astfel de hale metalice construite de compania româno-belgiană Frisomat România în cei 26 de ani de experiență începută la Piatra Neamț.

Dacă exercițiul meu de imaginație din primul subcapitol nu te-a convins, cel puțin aceste numere impresionante de construcții metalice aflate în exploatare demonstrează faptul că viața fără metal ar fi un coșmar. Chiar am fi ca în epoca de piatră pe aici fără metale și aliaje din metale și nu ne-ar plăcea un astfel de mod de viață. Să ne bucurăm deci de faptul că beneficiem de rezultatele evoluției și de faptul că nu am experimentat-o în etapele ei timpurii.

Și tu poți să debutezi în domeniul antreprenoriatului sau să extinzi o afacere în astfel de hale metalice în domenii ca: producție, depozitare, industria reciclării, hale agricole, fermă, cramă, industrie alimentară, săli de sport și agrement etc. Accesează site-ul frisomat.ro, vezi modelele, modul de construire, materialele utilizate, destinațiile de utilizare, moduri de amplasare și, cine știe, poate că în timp ce le studiezi îți vine și ideea de afacere dacă încă nu ai un proiect și un plan de afaceri.

Sursa articolului: Frisomat România

Sursa fotografiilor: Frisomat România

Nota: Articolul a fost scris pentru proba nr. 11 din cadrul celei de-a 25-a ediții a competiției de blogging creativ ”Storytelling la puterea SuperBlog” organizată de SuperBlog, cu tema ”Frisomat – Viață fără metal? Un coșmar!” propusă de sponsorul Frisomat România.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s