4 produse din lână Confort Merino pentru economie la energie

Tu cum te pregătești pentru lunile de iarnă în care trebuie să facem economie la energie? Eu doresc să mă înarmez cu soluții naturale la îndemâna oricui pentru că mă preocupă perspectiva unor facturi la energie electrică și gaze naturale prea mari pentru bugetul familiei. Scăderea temperaturilor din ce în ce mai mult îmi inspiră întoarcerea la utilizarea unor produse de pat din lână naturală merinos: plapumă din lână, perne din lână, pilotă din lână, papuci din lână.

Pentru că situația crizei energetice și a liberalizării prețurilor la energie este generalizată, cel mai probabil și tu te confrunți cu aceleași probleme ca și mine: identificarea unor soluții simple pentru reducerea consumurilor și, implicit, a valorilor facturilor. Dacă și tu te afli în căutarea unor metode de eficientizare a consumurilor de energie din casă, te invit să dezbatem următoarele aspecte:

 1. Temperatura optimă din locuință și cum eficientizăm consumul de energie
  1. Temperatura ideală din locuințe
  2. Am aruncat toate produsele de pat din lână naturală
  3. Metoda naturală de eficientizare a consumurilor de energie
 2. 4 produse din lână Confort Merino pentru economie la energie
  1. Plapumă din lână Confort Merino
  2. Perna din lână Confort Merino
  3. Pilotă din lână Confort Merino
  4. Papuci din lână Confort Merino
 3. Confort Merino, brand autohton de produse de pat din lână merinos

Temperatura optimă din locuință și cum eficientizăm consumul de energie

Îmi place să avem căldură în locuință, ador să îmi fie cald și bine când vremea este răcoroasă afară, însă în iarna aceasta va fi nevoie să nu facem nici o risipă. Cea mai simplă cale de a reduce consumurile este să consumăm mai puțin, cu condiția să nu tremurăm de frig și să nu ne îmbolnăvim. De data aceasta trebuie să privim totul dintr-o perspectivă cu care nu am fost obișnuiți: să renunțăm în mod voluntar la egoismul individual pentru binele general.

Mă interesează găsirea unor metode de eficientizare a consumurilor de energie din casă și voi reduce consumul atât cât e posibil. Conștiința nu îmi dă voie să nu respectăm totodată și recomandarea Comisiei Europene preluată de autoritățile publice de la noi de reducere a consumului de gaze naturale până în luna martie 2023 cu 15% și cu 5% la energie electrică față de media consumurilor din aceleași perioade răcoroase ale ultimilor ani.

Temperatura ideală din locuințe

Nimeni nu ne-a spus suficient de des un lucru foarte important referitor la temperatura ideală din locuințe pentru a avea un somn odihnitor. Am aflat de curând faptul că somnul se instalează și se menține de calitate și pentru mai mult timp când temperatura ambientală din dormitor este cuprinsă între 16 și 19 grade.

Produse de pat din lână Confort Merino. Sursa fotografiei: ConfortMerino.ro

Să fi știut cu toții, numai eu habar nu aveam? Este o informație care ar fi trebuit să ni se spună dintotdeauna și foarte des în anotimpurile reci pentru că, în timp, ar fi condus la adaptarea organismului fiecăruia la temperaturi scăzute. Eu am funcționat bine până în prezent dacă nu mi-a fost frig deloc iarna în locuință, la temperaturi de peste 20-22 grade, iar pe la 24 de grade deja jubilam îmbrăcată cu tricou.

Acum va trebui însă să menținem temperatura casei mai scăzută cu câteva grade, să mă îmbrac mai gros și să mă acopăr mai bine când dorm. Ne întoarcem la produsele din lână naturală dacă le mai avem, iar dacă nu mai sunt în condiții bune sau dacă nu le avem, ne vom cumpăra unele noi.

Am aruncat toate produsele de pat din lână naturală

Într-un elan tineresc nesăbuit, cu mulți ani în urmă, în timpul unei curățenii generale de primăvară-vară, am aruncat din casă toate pernele din pene și din lână, păturile din lână și plăpumile din lână. Erau adunate de gospodine ca bunica, mama și soacra care știau că tot ce e natural e de bună calitate și de un real folos în anotimpurile reci. Dar mie, cea lipsită de experiențe personale pentru a gestiona problemele unei case, la ce mi-ar fi folosit atunci?

Mi se păreau modele vechi care nu mai erau în concordanță cu ceea ce vedeam eu prin magazinele fizice în lumea mea mică din provincie. În plus, era cald afară și în casă, era bine, frumos, astfel încât am cumpărat rapid perne sintetice, o pătură sintetică și o pilotă sintetică ce ”promiteau marea cu sarea”, dar pe care nu mi-au adus-o.

Problema a fost că la un moment dat s-a răcit vremea, astfel încât am început să tot cumpărăm încă o pilotă sintetică și încă o pătură sintetică și tot așa până când n-am mai suportat frigul. Soluția salvatoare a venit tot de la mama care a adus tinerei noastre familii, pe atunci, încă o plapumă din lână naturală cu mențiunea: „- Dacă o arunci și pe asta, alta nu mai vezi pentru că nu mai am plăpumi de dat.”

Au trecut anii și s-a învechit și aceasta, deși am protejat-o întotdeauna cu lenjerii de pat adecvate. Nu doar că mi-ar plăcea, ci chiar îmi sunt imperios necesare produse din lână noi acum când ”bate la ușă” iarna în care trebuie să facem economie la energie. După o incursiune în mediul online mi-am găsit favoritele la un producător românesc despre care vreau să îți povestesc în continuare în acest blog post.

Metoda naturală de eficientizare a consumurilor de energie

Nu putem evita o criza economică, financiară, energetică, dar ne putem pregăti pentru consecințele acesteia, atât câte putem anticipa în plan personal. Constrânși de liberalizarea pieței de energie și de criza energetică, pe fondul unor constrângeri în bugetele familiale datorate veniturilor limitate și creșterii inflației, trebuie să ne modificăm obiceiurile de consum.

Ideal ar fi să scădem valorile facturilor la energie electrică, gaze naturale și energie termică, după caz, fără a ne reduce totodată și nivelul confortului cu care ne-am obișnuit. Metoda izolației termice și montarea geamurilor din termopan sunt foarte eficiente dacă avem banii necesari, reducând consumurile chiar și cu până la 50%.

Montarea unor panouri fotovoltaice ca să reducem valoarea facturilor la energie sau chiar să producem mai mult decât avem nevoie, devenind din consumatori prosumatori, cu livrarea surplusului în rețea, este de asemenea o metodă ecologică infailibilă deocamdată în domeniul său.

Sună bine, dar costă foarte scump pentru o familie cu venituri obișnuite. Ar fi cam târzie o astfel de lucrare pentru rezolvarea costurilor pe care le va implica instalarea acestei ierni, mai ales dacă s-au terminat fondurile pentru subvenționarea în acest an a proiectelor privind obținerea energiei verzi.

Bineînțeles că observăm aparatura electrocasnică din magazine cu clase de efeciență energetică tot mai performante, însă nu dispunem cu toții de banii necesari pentru a ne schimba ceea ce avem deja prin locuințe. O metodă ar fi să scoatem absolut toată aparatura electrocasnică din prize când nu se află în funcțiune.

Cu siguranță că ne-au convins de eficiența energetică becurile tot mai economice care ne ajută să economisim și instalațiile electrice cu senzori de prezență. Dacă unii dintre noi le-am pierdut din vedere, a venit momentul să ni le reamintim și să le punem în practică, fiind metode necesare și utile de reduce a consumului de energie electrică.

Dacă nu dispunem de sume de bani pentru a interveni la instalația electrică, cel puțin să ne asigurăm că avem becuri economice. Chiar dacă sunt mai scumpe decât becurile obișnuite, din propria experiență am observat faptul că rezistă la un număr mai mare de aprinderi vreme îndelungată, ba chiar le avem de peste doi sau trei ani. Deși avem becuri economice în casă, deși nu mai lăsăm televizorul pornit când nu ne uităm la el și nici nu prea avem timp să îl pornim, factura noastră la electricitate este tot mai mare.

Nu avem consum crescut de gaze naturale în locuință pentru că, în mod nechibzuit, am ales metoda ecologică trâmbițată nu cu mult timp în urmă de a ne asigura căldura și apa caldă din locuințe cu energie electrică. Prețul acesteia însă pare că a explodat față de iarna trecută, deci ce e de făcut? Sigur că soluțiile trebuie să le dea autoritățile și chiar au luat măsuri și au desfășurat campanii de conștientizare, de informare și de educare a populației înspre economie la energie. Totuși, soluțiile individuale trebuie să le identificăm fiecare în parte, în mod corespunzător modului și stilului de viață.

Pentru că nouă ne plac soluțiile ecologice vom alege o metodă naturală de eficientizare a consumurilor de energie electrică: consumăm mai puțină și încălzim locuința la temperatură de 19-20 grade cât mai mult timp posibil, iar în timpul zilei, când nu suntem acasă, nu o mai încălzim deloc. În lipsa noastră de acasă vom consuma curent electric în plus doar pentru a menține apa caldă la temperatura ideală pentru a face duș ori de câte ori dorim, precum și pentru a menține combina frigorifică în funcțiune.

Putem proceda astfel întrucât locuim într-un apartament în bloc, poziționat la mijloc între alte apartamente încălzite. Am mai procedat astfel și în iernile anterioare și tot am plătit exagerat de mult la recalculare pe lunile anterioare. Același lucru probabil se poate face și la centralele pe gaze naturale în vederea economisirii în blocurile cu apartamente. Mai greu de realizat este la case și vile unde instalațiile pot să înghețe dacă nu sunt folosite în timpul iernii.

În plus, în timpul cât dormim sau lenevim în pat ca să citim, să vedem știrile sau un film, vom apela la produse de pat din lână pentru a face economie la energie în iarna aceasta. Dacă alegem calitatea în detrimentul cantității mari la un preț mic, atunci le vom avea mulți ani de acum încolo pentru că avem garanția calității românești. Vor rezista așa cum au rezistat și cele de la bunica, mama și soacra, cu care suntem obișnuiți de când ne știm pe aici.

4 produse din lână Confort Merino pentru economie la energie

Plapumă din lână Confort Merino

Pentru a induce somnul odihnitor de bună calitate și pentru a-l menține pentru o perioadă recomandată de 7-8 ore pe noapte la temperatura camerei de 17-22 grade, ideală este plapuma din lână Confort Merino: Plapuma Confort Lana N5. Deși exteriorul este compus din 100% Bumbac Organic Batiste, la fel de important este interiorul format 100% din lână pură virgină naturală, calitate merino.

Plapumă din lana Confort Merino: Plapuma Confort Lana N5

La fel de important este faptul că are tratament antimolii cu uleiuri esențiale naturale TERPESHIELD, densitate 450g lână/m2 ce îi asigură suplețe și dispunerea fibrelor în 3Direcții care, prin modul de prelucrare asigură o termoreglare optimă a corpului. Dacă aș avea-o ar fi un vis împlinit: ușoară, de bună calitate, ideală pentru un somn confortabil și odihnitor, fără riscul de a tremura de frig sau a transpira, pentru că producătorii s-au gândit să pună tot ce trebuie în ea în acest scop.

Perna din lână Confort Merino

Am uitat cu desăvârșire cum este să dorm pe perne confecționate din 100% lână pură virgină naturală îmbrăcată în țesătură de bumbac organic fin. Îmi amintesc însă cât de bine mă simțeam dormind și lenevind în patul mereu călduros al bunicilor, cu perne și plăpumi din lână, unde eram cu adevărat iubită și ocrotită. Ei au plecat dintre noi, dar cu aceste produse noi Confort Merino realizate manual sper să recreez atmosfera aceea minunată de odihnă profundă și răsfăț.

Sunt net superioare calitatea merino a lânii cu dispunerea fibrelor în 3Direcții, cu proprietăți hipoalergenice, și învelișul confecționat din 100% Bumbac Organic Batiste fiberproof care compun pernele din lână Confort Merino.

De abia aștept un prilej ca să îmi înlocuiesc cu satisfacție actualele perne de care nu îmi va părea rău, cu acestea noi formate din caiere din lână în straturi suprapuse care își păstrează uniformitatea, pentru că lâna lor nu formează goluri și nu se aglomerează.

Pilotă din lână Confort Merino

Cu o densitate 350g lână/m2, Pilota Confort Lana N3 este recomandată de producător pentru o temperatură a încăperii între 20 – 23 °C. Toamna, iarna și primăvara această pilotă confecționată 100% din lână merinos poate deveni cea mai bună prietenă care ne îmbrățișează călduros în fiecare zi și în fiecare noapte pentru un somn relaxat și odihnitor. Nu ți-ar plăcea să o ai? Mie chiar îmi este necesară.  

Pilotă din lână Confort Merino: Pilota Confort Lana N3
Sursa foto: ConfortMerino.ro, prelucrare Canva

Dacă ai văzut primele două produse prezentate, înseamnă că te-ai obișnuit cu calitatea produselor Confort Merino și nu mai reprezintă o surpriză faptul că lâna din compoziție are tratament antimolii cu uleiuri esențiale naturale TERPESHIELD, iar învelișul exterior este confeționat din 100% Bumbac Organic Batiste fiberproof.

Dispunerea fibrelor în 3Direcții și modul de prelucrare contribuie, la fel ca la toate produsele din lână Confort Merino, la obținerea unor rezultate foarte bune ale managementului umidității și a permeabilității la aer, sau, mai simplu, vom obține o termoreglare optimă a corpului.

Ar fi totuși o idee bună să vezi detaliile pe site-ul producătorului Confort Merino ca să înțelegi de ce produsele lor mențin o temperatură constantă, ceea ce permite să dormim odihnitor într-un mediu sănătos și confortabil.

Papuci din lână Confort Merino

În sfârșit am găsit papucii din lână naturală nevopsită călduroși, ortopedici, cu durata de folosință recomandată de producător de 3-5 ani sau mai mult. Sună bine și arată și mai bine decât pot să îți povestesc.

Sunt foarte ușori, cântărind doar 100 grame, însă termoreglează și termoizolează picioarele pentru căldură ideală și confort. Nu doar că asigură permeabilitate la aer și vapori de apă, însă au și funcție de autoigienizare care neutralizează mirosul. Mi-ar plăcea să existe obligația tuturor producătorilor să asigure aceste proprietăți pentru toate perechile de încălțăminte pe care le pun pe piață.

Confort Merino, brand autohton de produse de pat din lână merinos

Confort Merino este un brand autohton de produse de pat din lână merinos pe care ai putea să îl cunoști printr-o simplă vizită pe site. Pentru mine a fost o plăcere să îmi fac planuri de economie la energie acum că am cunoscut cele 4 produse din lână Confort Merino și sper să am câteva dintre ele în cel mai scurt timp. Îmi place faptul că am descoperit un nou producător românesc care face lucruri pe care le pune pe piață și le face bine.

Nu cunosc persoane care ar putea nega faptul că produsele din lână naturală sunt de neînlocuit în sezoanele reci. Aceasta este soluția mea la problemele crizei energetice în plan personal: să consumăm mai puțin energie electrică și gaze naturale și să folosim oricare sau pe toate cele 4 produse din lână Confort Merino pentru a avea căldură, confort, somn odihnitor la temperaturile optime situate între 16 și 19 grade.

Încă îmi sună rău aceste valori ale temperaturilor pentru că nu sunt obișnuită cu ele întrucât nu am măsurat niciodată temperatura ambietală. Am convingerea că toamna și primăvara cu siguranță am experimentat în fiecare an astfel de temperaturi în dormitor când încă nu am pornit sau când am oprit sursa de încălzire și observ că am supraviețuit foarte bine.

Nu vreau să îți răpesc surpriza de a descoperi pe site-ul confortmerino.ro mult mai multe produse decât cele pe care le-am ales pentru că le-am apreciat și pentru că mi le doresc. Pentru o descriere completă a produselor din colecția Lana Confort, oferită de producător, citește și articolul de pe blogul său CONFORT LANA – NOUA COLECȚIE CONFORT MERINO. Vei înțelege mai bine de ce am exemplificat în acest blog post cele 4 produse din lână Confort Merino pentru economie la energie și cum putem avea un somn odihnitor la 19° în dormitor.

Sursa articolului: Confort Merino

Sursa fotografiilor: Confort Merino

Nota: Articolul a fost scris pentru proba nr. 2 din cadrul celei de-a 25-a ediții a competiției de blogging creativ ”Storytelling la puterea SuperBlog” organizată de SuperBlog, cu tema ”Un somn odihnitor la 19° în dormitor” propusă de sponsorul Confort Merino

2 comentarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s