Cum se transmit mai departe valorile generațiilor viitoare

Îngrijirea personală este un proces care se deprinde încă din primii ani de viață în familie, se învață și se experimentează ulterior în cursul vieții. Dacă părinții, bunicii și alte rude cu care copii fiind am luat contact aveau diferite obiceiuri în felul lor de a se igieniza, de a-și îngriji pielea, unghiile și părul, atunci pe acelea le-am dobândit și noi. Ulterior le-am îmbunătățit pe măsură ce produsele cosmetice și de igienă au evoluat, pe măsură ce am căpătat experiență și informații de actualitate, pe măsură ce am înaintat în vârstă.

Cred că dacă nu mergeam în decursul timpului la diferite saloane cosmetice nu mă convingeam că etapele principale ale tratamentului tenului sunt demachiere, aburi, scoaterea punctelor negre și a coșurilor, exfoliere sau gommage, mască, curățare, masaj, tonifiere, hidratare. Era frumoasă atmosfera și relaxarea din saloanele cosmetice, însă procedurile presupuneau prea mult timp pierdut pentru gustul meu.

În toată copilăria și adolescența mea văzusem în familie aceste operațiuni, dar mi se păreau potrivite doar pentru femeile mature. Le învățasem, dar nu știam că mai târziu le voi experimenta și eu la rândul meu. Farmecul se cultivă în familie, părinții fiind primii dintre cei care transmit mai departe valorile generațiilor viitoare.

Sunt recunoscătoare mamei, bunicilor și mătușilor pentru ceea ce am văzut, am copiat și am învățat de la ele, iar dacă azi știu să fac unele lucruri bune li se datorează și lor.

Sursa fotografiei: Farmec

O vedeam pe mama acasă săptămânal, de regulă duminica, stând cu capul sub un prosop mare deasupra unei cratițe cu ceai de mușețel fierbinte, apoi își ștergea ușor tenul, scotea eventuale puncte negre, aplica un amestec din morcov ras pe răzătoare și gălbenuș de ou pe față, pe gât și pe decolteu. Era tratamentul pe care și-l aplica o dată pe săptămână fără excepție.

Stătea cu masca vreo 20-30 de minute până când se usca și simțea că îi strângea pielea, după care se spăla cu ceaiul de mușețel până când curăța resturile de mască și aplica abundent o cremă hidratantă Farmec facându-și masaj mai mult timp cu mișcări ascendente și circulare pe față, gât și decolteu și nu uita niciodată urechile și zona din spatele lor. Etapa de curățare, tonifiere și hidratare o repeta apoi în cursul săptămânii în fiecare dimineață și seară.

Când o întrebam de ce nu îmi face și mie așa, îmi spunea copil și adolescentă fiind că pentru mine sunt suficiente apa și săpunul, că nu am voie să fac și eu tratamentele ei faciale. Mergea o dată pe lună sau la trei săptămâni și la salonul cosmetic din cartier unde își făcea un tratament cosmetic și epilare. Nici să mă epilez nu aveam nevoie până prin anii de liceu din câte îmi amintesc când mă lua periodic cu ea la salon.

Avea mama mai multe sticluțe și cutii cu diferite poțiuni și creme în baie pe care și le aplica pe față și pe corp și în general pe ele scria Farmec. Fiind înainte de revoluția din 1989 nici nu știu dacă mai erau și alte produse pe piață pentru că eu nu foloseam și nu le căutam prin oraș. În prezent acele produse de îngrijire Farmec de acum peste 30 de ani au fost înlocuite de altele mai performante.

Sursa fotografiei: Farmec, prelucrare în Canva

Având părul scurt și drept făcut permanent, mama mergea săptămânal la coafor pentru spălat, masaj capilar și coafat. Tot săptămânal își făcea și manichiura și pedichiura la salon și cu ojă ceva mai des pentru că nu existau oje semipermanente și nu rezistau multe zile pe unghii. La aceste operații aveam și eu dreptul din când în când, în special când mergeam cu familia la o nuntă și era mama nașă.

Pentru mine asemenea tevatură cu plimbări săptămânale și lunare pe la saloane era prea mult. Nu aveam răbdare să mă programez, apoi să țin minte când trebuie să mă duc, să aștept până când îmi venea rândul și să stau răbdătoare mai multe ore pierdute pe la saloane de coafură, manichiură și pedichiură, cosmetică și epilare.

După ce m-am căsătorit de foarte tânără și m-am mutat din casa părintească la soțul meu, am încercat să îi urmez exemplul mamei dar din comoditate eu nu m-am ținut de astfel de program de vizite la saloane cosmetice. Îmi însușisem modul de a-mi igieniza corpul și de a-mi îngriji pielea într-un mod pe care l-am descris pe acest blog în articolul Tratamente cosmetice, curățare și întreținere a pielii.

Învățasem din copilărie să îmi fac singură manichiura și pedichiura acasă, deci la salon nu am avut nevoie de aceste servicii. Mi-am procurat tot ce îmi trebuia și mi le-am făcut toată viața acasă săptămânal sau mai des dacă era nevoie, după modelul frecvenței moștenite de la mama. În afara trusei de manichiură nu aveam nevoie decât de câteva sticluțe de ojă și acetonă de la Farmec pe care le țineam ordonat într-o borsetă, la fel cum le țin și acum.

Îmi place să am unghiile mari, lăcuite și evidențiate frumos cu pielițele tăiate. Am avut dintotdeauna o pasiune pentru unghiile frumoase și mâinile îngrijite pe care am învățat din familie să le hidratez de câteva ori pe zi cu o cremă de mâini cu glicerină Farmec.

Sursa fotografiei: Farmec

Tot în prima tinerețe după câteva ședințe la salonul cosmetic pentru epilare în care am fost atentă la cosmeticiană ce făcea, am învățat să mă epilez singură acasă. Mi-am procurat ceară suficientă și, cu mici excepții, m-am epilat toată viața acasă. Treptat au apărut aparatele de epilat electrice și mi-am procurat unul de bună calitate pe care îl am funcțional și acum și îl folosesc numai la axile.

Totuși nu se compară epilarea cu ceară care și exfoliază cu epilarea cu aparatul de epilat care provocă durere și nu exfoliază pielea. Prefer ceara de epilat, iar de câțiva ani de când am descoperit benzile de ceară de la Farmec atât pentru epilarea corpului, cât și pentru epilare facială, epilarea acasă e ca o joacă de copii.

Ca să scutesc părul de soluțiile aplicate la salon l-am lăsat lung, iar când mi-a depășit umerii am renunțat la a-l mai face bucle pentru că se aranja frumos. Când am dorit să îl vopsesc am studiat foarte bine ce vopsele prind pe păr șaten și am învățat să îl vopsesc singură acasă fără să îl decolorez sau să îl ard de la femeile din #familie, mama și mătușile mele, toate menținându-ne părul frumos și sănătos.

De câțiva ani de când am descoperit gama Tratament Expert pentru păr de la #Farmec mi-am cumpărat și aplicat pe păr diferite produse ca să îl ajut să rămână frumos, dar în general l-am spălat săptămânal cu șampon regenerant pe care îl cumpăram direct din magazinul online farmec.ro în ambalaj de 400 de ml, de regulă când era la câte o promoție online cu prețul redus.

La următoarea comandă online aș vrea să încerc șamponul antimătreață cu extract de busuioc și cimbrișor din noua gamă care oferă soluții complete pentru toate nevoile tenului, mâinilor și picioarelor.

Sursa fotografiei: Farmec

Când pandemia de Covid-19 ne-a adus restricții de mișcare între care și închiderea saloanelor cosmetice și de coafură eu nu am avut nici o problemă pentru că oricum îmi prestam singură aceste servicii acasă cu materiale achiziționate online. Am realizat ceea ce bunica mea m-a sfătuit întotdeauna și avea perfectă dreptate: ”Tu să nu te rogi la Dumnezeu să determine alți oameni să te ajute, ci să te rogi la Dumnezeu să știi și să poți te ajuți singură.”

Dacă tu preferi să mergi la saloane cosmetice, iar eu în mare parte rezolv aceste servicii acasă, este modul meu corect și modul tău greșit de a obține aceleași servicii, sau este modul tău corect, iar modul meu este greșit? Nu, nici una dintre variante nu este nici cea mai bună, nici cea mai rea. E o problemă de alegere personală. Nimic din ceea ce facem în cursul vieții nu e greșit dacă ne face plăcere, nu deranjează pe nimeni altcineva și nu încalcă nici o lege.

Dacă și tu crezi că îți poți transmite mai departe valorile generațiilor viitoare, lasă-ne un comentariu cu cel puțin o experiență personală despre care consideri că pentru cineva va putea constitui un avantaj.

Sursa articolului: Farmec.ro

Sursa fotografiilor: Farmec.ro

Notă: Articolul a fost scris pentru Proba nr. 14 a concursului Spring SuperBlog 2022, a 24-a ediție a proiectului, care se desfășoară începând cu 1 martie 2022, titlul probei fiind Tu cum cultivi farmecul din generație în generație? propus de Farmec.

Notă: Dacă vrei să te inspiri dintr-un model de articol ca să îți faci înscrierea în concurs îl poți vedea aici.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s