Termometrele Geratherm, alături de noi pe tot parcursul vieții

Utilizăm în fiecare zi în cursul vieții o mulțime de obiecte fără să ne gândim nici o clipă la efortul depus până când materia primă a devenit produs finit. Niciodată nu am analizat sau studiat, spre exemplu, dispozitivele de masurare temperatura corporala, obișnuindu-mă doar să existe și să le utilizăm frecvent acasă, în cabinetele medicale, policlinici sau spitale.

Cuprins:

  1. Termometrul din sticlă cu mercur în continuă transformare
  2. Termometrele Geratherm, alături de noi pe tot parcursul vieții

Ți-a trecut vreodată prin minte faptul că termometrul nu a fost o invenție unică, ci rezultatul unui proces de idei, încercări eșuate, descoperiri, invenții? De la strămoșul său cu alcool, mai multe generații de inventatori au încercat diferite variante până când Daniel Gabriel Fahrenheit a identificat materialele ideale ca sticla împreună cu mercurul și metoda de a le asambla într-un dispozitiv de măsurare a temperaturii.

Decenii mai târziu Anders Celsius descoperea gradele Celsius stabilite între punctele fixe de topire la 100 C și de fierbere a apei la 0 C pentru ca ulterior Jean-Pierre Cristin să le inverseze pe noua lui scară centigradă. Cel mai probabil nici în cele mai frumoase vise nu și-au putut imagina că viitorul termometru la descoperirea căruia au contribuit va ajunge peste câteva secole să arăte astfel:

Sursa fotografiilor: Geratherm.ro, colaj realizat în Canva

Termometrul din sticlă cu mercur în continuă transformare

Peste 300 de ani evoluție i-au trebuit primului termometru cu mercur ca să se transforme treptat în termometrul pe care l-am cunoscut încă din copilărie când ni se lua frecvent temperatura corpului de către părinți, bunici sau cadre medicale, fiind un dispozitiv foarte des întâlnit în casele persoanelor.

Chiar și numai în timpul vieții unei singure generații se observă faptul că acesta a evoluat mult de la dispozitivul clasic care se agita energic și, pentru câteva minute, se punea rectal sau axial, la binecunoscutul termometru digital care permitea în plus măsurarea temperaturii și timpanic sau oral, până la termometrul electronic care funcționează de la mică distanță într-un timp mult mai scurt.

În mod uzual, pentru persoane în mediul ambiental, acest obiect reprezintă în primul rând instrumentul de măsurare a temperaturii aerului, a apei și de preparare a hranei precum și pentru măsurarea temperaturii corporale.

Chiar dacă nu întotdeauna l-am folosit și i-am demonstrat utilitatea, în anii pandemiei de Covid-19 termometrul a devenit indispensabil pentru a oferi indicii cu privire la potențiala prezență a virusului în corpul uman. Cei mai mulți am experimentat pentru prima dată faptul de a ni se lua temperatura corpului în câteva secunde, de la mică distanță, în clădirile de utilitate publică, cu un termometru non contact.

Nefiind toți specialiști, asociem efectul de febra cu o boală ca viroza, răceala, gripa, Covid-19, infecția și nu cu declanșarea mecanismului de apărare al organismului împotriva acestora prin creșterea temperaturii corpului.

Acesta e și motivul pentru care deseori greșim momentul administrării medicamentelor sau chiar tratamentul care se administrează, concentrându-ne deseori pe scăderea temperaturii corpului, în detrimentul cauzei care a provocat-o.

Datorită accidentelor pe care le poate provoca toxicitatea mercurului în cazul spargerii termometrelor cu mercur, acestea sunt tot mai puțin utilizate în medicină, meteorologia bazându-se însă în continuare pe ele. Domeniul medical le-a înlocuit treptat cu termometrele electronice sau cu alcool.

Termometrele Geratherm, alături de noi pe tot parcursul vieții

Cu origini în Germania, termometrele Geratherm au fost concepute în așa fel încât să ne ajute în orice etapă a vieții noastre, pentru toate categoriile de public, de la copii la adulți. Prin intermediul Origo Medical, brandul de dispozitive medicale consacrat la nivel internațional Geratherm ne pune la dispoziție termometre performante care măsoară cu precizie temperatura corpului uman.

Astfel, fără contact fizic, Geratherm Non Contact cu infraroșu măsoară temperatura la nivelul frunții în doar 3 secunde. Acest termometru non contact, așa cum îi indică denumirea, poate fi utilizat de la mică distanță, fără contact fizic, ceea ce în cazul copiilor este ideal pentru a nu-i trezi din somn.

geratherm.ro/product/termometru-non-contact/

Totodată prezintă avantajul de a măsura cu mare acuratețe atât temperatura corpului, cât și temperatura ambientală și pe cea a lichidelor, cum ar fi spre exemplu temperatura laptelui praf sau a apei din cădiță pentru copii. Pentru aceste performanțe calitative reprezintă și o idee de cadou care va fi apreciat de orice mămică.

Cu un timp de măsurare foarte scurt în funcție de zona unde se alege luarea temperaturii, termometrul Geratherm Rapid este un termometru digital antialergic cu vârf aurit, rezistent la apă, cu înaltă acuratețe, pretabil și pentru măsurarea temperaturii copiilor datorită faptului că are vârful flexibil.

geratherm.ro/product/termometru-rapid/

Acest dispozitiv medical cu ecran mare, memorie internă, semnal audio în cazul prezenței febrei permite măsurarea rapidă a temperaturii oral, axilar, rectal în doar 9-15 secunde.

Pentru persoanele conservatoare există și termometrul Geratherm Clasic care se poziționează prin contact fizic așa cum eram obișnuiți, dar care măsoară temperatura în doar patru minute, este ecologic, fără mercur, deci sigur. Termometrul Geratherm Classic are garanție pe viață dacă nu îl spargem întrucât este confecționat din sticlă, în mod similar cu vechile termometre cu care suntem obișnuiți.

geratherm.ro/product/termometru-clasic/

Este un termometru fără baterie, rezistent la apă și dezinfectant, sigur, fără mercur, care măsoară cu precizie temperaturi corporale cuprinse între 35,5 și 42 de grade Celsius într-un timp de măsurare de circa 4 minute. În locul mercurului conține un lichid de măsurare non-toxic numit „galistan”, adică o combinație formată din galiu, indiu și staniu.

Termometrele Geratherm sunt testate în mulți ani de experiență, fiind sigure pentru uzul casnic și potrivite pentru toate categoriile de public, atât în cazul măsurării temperaturii copiilor și adulților, cât și pentru utilizarea în situații medicale excepționale precum sunt cele din spitale unde sunt uzuale termometrele Geratherm Clinic.

geratherm.ro/product/termometru-clinic/

Faptul că este incasabil, rezistența la apă, la dezinfectant și la șocuri, cu un ecran mare și memorie internă, ușor de utilizat într-un timp de măsurare cuprins între 30 de secunde și 3 minute, în funcție de zona aleasă, sunt principalele caracteristici pentru care termometrul Geratherm Clinic este preferat de cadrele medicale.

Vârful rigid al acestui termometru nu îl recomandă pentru utilizarea în cazul copiilor mici, însă este un dispozitiv care măsoară temperatura cu mare acuratețe pentru toate celelalte categorii de public.

Poate nu știai, însă este posibil ca pe site-urile de unde îți procuri de obicei produsele pentru sănătate care nu se eliberează pe bază de prescripție medicală să existe termometre Geratherm pe care încă nu le-ai observat. Astfel, acestea sunt comercializate prin intermediul următoarelor farmacii: Farmacia Tei, Bebe Tei, ElmaFarm, DucFarm, NapoFarm, RemediumFarm, FarmaSkin, BebeFarm, Farmacia Aldedra, Bebe Ardealul, Farmacia Ardealul, Myriam Pharma.

Cunoșteai termometrele Geratherm înainte de a le vedea în acest articol pe site-ul nostru? Împărtășește-ne într-un comentariu dacă și tu apreciezi util un termometru alături de tine pe tot parcursul vieții.

Sursa fotografiilor: Geratherm.ro

Fotografia de copertă: sursa fotografiilor Geratherm.ro și logo Origo Medical, colaj realizat în Canva

Sursa articolului: Geratherm.ro, Wikipedia

Notă: Articolul a fost scris pentru Proba nr. 11 a concursului Spring SuperBlog 2022, a 24-a ediție a proiectului, care se desfășoară începând cu 1 martie 2022, titlul probei fiind Termometrele Geratherm, alături de tine pe tot parcursul vieții propus de Geratherm (brand oferit în România de Origo Medical).

Notă: Dcă vrei să te inspiri dintr-un model de articol ca să îți faci înscrierea în concurs îl poți vedea aici.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s