Să mergem lunar cu afacerea la Doctor Business

Vreme îndelungată după Revoluția din decembrie 1989 nostalgicii comunismului nu au văzut cu ochi buni copilaria capitalismului care se dezvolta timid în țara noastră. O altă categorie potrivnică erau bătrânii care o duseseră greu în capitalismul anterior celor aproape 50 de ani de comunism de la noi.

Credeam că bunicii mei habar nu aveau ce vorbesc când preziceau capitalismul în care câțiva se vor îmbogăți tot mai mult, în timp ce majoritatea populației va sărăci tot mai grav. Aceștia se așteptau la o puzderie de firme, șomaj, falimente, greve, magazine arhipline de produse și cetățeni fără bani cu care să le cumpere.

Au trecut anii răpindu-mi bunicii iubiți, dar amintirile poveștilor lor mi-au rămas în memorie pentru că treptat am început să văd la televizor exact ce îmi spuseseră că va urma în perioada de la revoluție și imediat după aceasta. Am regretat momentele în care îi contraziceam pe bunicii mei care, uitându-se zilnic la televizor și văzând direcția în care se îndrepta țara, prevesteau ani grei de capitalism instabil politic, social și economic, dându-mi exemple cu tot ce a urmat.

Multe firme nou înființate ca ciupercile după ploaie, salarii mici, șomaj, inflație, sărăcie, greve, falimente erau noțiuni pe care ei mi le-au explicat imediat după revoluție și nu i-am crezut, dar pe care treptat am început să le aud și să le văd zilnic la știri.

O parte dintre acestea le-am învățat din propria experiență pentru că firmele la care mă angajam nu aveau o durată a activității mai mare de câțiva ani, intrau în incapacitate de plată, restrângeau activitatea, restructurau posturile, intrau în faliment, se radiau din registrul comerțului. Noi salariații intram în șomaj dacă aveam norocul să ni se fi plătit de către angajator contribuțiile sociale la pensii și șomaj, întrucât pe atunci nu exista noțiunea de stopaj la sursă.

Astfel am parcurs trei perioade complete de șomaj de la trei angajatori plus alte încetări ale activității prin demisie pentru că nu mi se plăteau salariile mici vreme îndelungată deși mergeam la serviciu, sau din alte motive obiective. Orice calificare s-ar da capitalismului de la noi din țară în perioada 1990-2008 când am lucrat eu în domeniul privat, pe pielea mea l-am simțit că a fost un capitalism sălbatic, haotic, lipsit de profesionalism și de bune intenții.

Între foștii mei angajatori se numără și un lichidator judiciar unde pentru câteva luni am cunoscut partea cea mai urâtă a capitalismului, procedurile administrativă și judiciară ale falimentului firmelor și radierea acestora din registrul comerțului. Aici se vede prea târziu unde s-a deteriorat sănătatea unui bussiness, care ar fi fost momentul și care ar fi fost acțiunile care ar fi trebuit întreprinse pentru o redresare și o continuarea normală a activității.

Sursa fotografiei: DoctorBusiness

Este o mare responsabilitate să faci afaceri pentru că într-un lanț de operațiuni financiare cu alte companii, dacă una dintre ele nu își achită furnizorii la timp, furnizorii săi nu vor avea resursele financiare necesare să își achite la rândul lor furnizorii și poate că nici următoarele. Din lipsa de responsabilitate a unuia se poate afecta un întreg sistem, iar una sau mai multe companii care nu au rezerve de capital vor da faliment.

La expertizele contabile întocmite cu prilejul lichidării administrative sau judiciare cam toate firmele cliente la faliment aveau aceeași problemă de lipsă a gestionării corespunzătoare a capitalurilor. Hotărârile judecătorești pronunțate cu prilejul lichidării judiciare a societăților comerciale în regulă generală stabileau culpele administratorilor în administrarea defectuoasă, acumularea de datorii și ajungerea la faliment a companiilor acestora.

Nu puține erau situațiile în care se stabilea prin hotărâre judecătorească faptul că antreprenorii, deși rămâneau fără obiectul muncii prin falimentul firmelor și radierea acestora din registrul comerțului, mai rămâneau și cu importante sume de bani de plată la bugetul de stat, bugetele locale, bugetele asigurărilor sociale, furnizori, credite bancare, leasing-uri, utilități, chirii, salarii, onorarii expert, lichidator, avocat, contabil.

Poate ți se pare un scenariu apocaliptic sau o abordare pesimistă a subiectului, însă din păcate foarte puține firme au rezistat primului an de activitate și mult mai puține primilor cinci ani de activitate. Din păcate există statistici ale faptului că au fost foarte multe întâmplări de acest gen și încă mai sunt firme care intră în faliment și în prezent din variate motive, preponderent fiind incapacitatea de plată.

Nimeni nu își dorește să ajungă într-o astfel de situație și nici un antreprenor nu își începe o afacere din dorința de a deveni dator vândut, a i se scoate casa și mașina la licitație pentru a se achita cheltuielile lichidării judiciare a afacerii sale. Toți antreprenorii debutează cu optimism într-o afacere, puțini dintre aceștia au un plan de afacere și mult mai puțini respectă planul de afaceri pe o întindere de câțiva ani.

Majoritatea firmelor falimentare, în sinteză, aveau cam același diagnostic al expertului: în momentul în care li se măreau veniturile acestea nu acumulau capital pentru investiții în dezvoltare sau în plata datoriilor, ci își măreau cheltuielile direct proporțional cu veniturile sau cheltuiau tot profitul net și acumulau datorii tot mai mari.

Sursa fotografiei: DoctorBusiness

Într-adevăr existau și situații în care ajungerea la faliment nu era culpa administratorilor, însă și dintre acestea uneori expertul contabil identifica faptul că s-a produs o eroare managerială în gestionarea și investirea capitalurilor. Aproximativ 30% dintre antreprenori pierd bani fără să își dea seama care este cauza. Tu știi care sunt motivele pentru care pierzi bani ori afacerea ta stagnează?

Dacă ai propria afacere bănuiesc că nici în cele mai negre scenarii nu îți dorești să ajungă dosar în curs de soluționare pe biroul unui lichidator judiciar și al unui judecător. Din fericire capitalismul a evoluat în țară noastră comparativ cu anii de debut, iar companiile oferă servicii tot mai diversificate, mai specializate, mai profesionale.

O activitate de diagnostic al sănătății unei companii cu soluții de redresare financiară și dezvoltare a afacerii – întocmai ca medicul care consultă, identifică problema de sănătate, stabilește un diagnostic și propune o schemă de tratament pentru ameliorare și vindecare a organismului bolnav – oferă DoctorBusiness.ro contra sumei modice de 50 lei.

Doctorbusiness.ro este cea mai rapidă metodă de analiză financiară a afacerii, dedicată antreprenorilor – singura aplicație care în 5 secunde face o radiografie a situației financiare a firmei, printr-o simplă încărcare a balanței contabile. Este cea mai ieftină metodă de a avea imediat un consultant financiar care îți furnizează imediat un raport de analiză a afacerii tale și care totodată vine cu soluții.

Sursa fotografiei: DoctorBusiness

Tot ceea ce trebuie să faci este să accesezi Doctorbusiness.ro, încarci balanța contabilă în format Excel și vei avea un set de rapoarte manageriale din care vei observa într-un limbaj simplu de înțeles pe unde pierzi bani, unde sunt blocajele de cash și cum poți interveni pentru atenuarea/ diminuarea acestora.

Este o aplicație care funcționează pe orice tip de dispozitiv și în orice sistem de operare pentru că rulează în cloud web pe care te invit să o utilizezi fără emoții sau rezerve întrucât raportul de analiză personalizat pe cifrele afacerii tale se poate elabora și anonim, fără a fi necesară identificarea cu datele sau numele companiei.

Dacă dorești poți să îți creezi cont pe site-ul DoctorBusiness introducând numele, prenumele și o adresă de e-mail ca să ai contul tău securizat în care să îți vezi rapoartele de analiză financiară actuale sau istorice și să poți face comparații între perioadele de evolutie ale afacerii tale.

Doctorbusiness.ro face un diagnostic rapid, identifică problemele, vine cu soluții, îți spune unde nu stai bine cu profitul, unde se blochează cash-ul, care-ți sunt datoriile, ce bani ai de încasat, care este capitalul tău de lucru și dacă îl folosești într-un mod eficient, care sunt șansele ca firma ta să acceseze o finanțare de la bănci sau investitori.

Sursa fotografiei: DoctorBusiness

Este important să avem lunar pe birou rapoarte de analiză financiară detaliate elaborate de Doctor Business într-un limbaj prietenos astfel încât să le înțelegi și să știi cum trebuie să acționezi în continuare pentru a-ți atinge obiectivele. Iată mai jos ”câteva din informațiile pe care le oferă raportul de analiză financiară:

 • drumul de la vânzări la profit
 • pe ce cheltui cei mai mulți bani
 • cum transform cheltuielile în profit
 • cu ce marje de profitabilitate am vândut
 • de unde vine diferența dintre profitul din balanță și cash-ul din bancă
 • cum transform profitul în cash
 • care este starea de sănătate a firmei și cum pot îmbunătăți performanțele financiare
 • recomandări și soluții pentru redresare
 • obiceiuri bune de pus în practică la fiecare final de lună
 • valoarea companiei
 • oglinda patrimoniului firmei și sursele de finanțare; Ce am, ce am de primit și ce am de dat?
 • cum să-mi mențin capitalul de lucru (banii de rulaj) la un nivel care să mă ajute să cresc
 • cum să finanțez sănătos afacerea
 • de ce bancă mi-a respins cererea de finanțare.”
Sursa fotografiei: DoctorBusiness

Este o bună idee să îți faci lunar astfel de rapoarte de analize financiare pe site-ul doctorbusiness.ro cu ajutorul cărora să îți monitorizezi cheltuielile pentru a maximiza profitul, să îți controlezi modul în care te ții de planul de afaceri și la ce distanță ești de obiectivele propuse, să depășești obstacolele cu analize de rentabilitate și echilibru financiar și cu soluții de pus în practică. De aceea ar trebui să mergem lunar cu afacerea la Doctor Business.

Sănătatea unui business este o mare responsabilitate față de firmele partenere de afaceri care se bazează pe relația de colaborare cu firma ta, față de salariații tăi, față de tine și familia ta, față de bugetele cărora lunar le virezi bani contribuind astfel la celelalte bugete de stat care se bazează pe fiecare venit estimat anual. Nimeni dintre aceștia nu își dorește ca afacerea ta să se închidă, ci să se dezvolte, să prospere, prosperând totodată toți din lanțul cauzal care vă unește.

Sursa fotografiei: DoctorBusiness

Dacă agreezi acest mod de lucru de a avea lunar cel mai ieftin analist financiar de pe piață la dispoziția ta atunci accesează site-ul doctorbusiness.ro, solicită primul astfel de raport de analiză financiară încărcând pe site ultima balanță contabilă și apoi lasă-ne un comentariu privind modul în care ți-au fost de folos informațiile pe care le-ai primit.

Sursa articolului: DoctorBusiness.ro

Sursa fotografiilor: DoctorBusiness.ro

Notă: Articolul a fost scris pentru Proba nr. 7 a concursului Spring SuperBlog 2022, a 24-a ediție a proiectului, care se desfășoară începând cu 1 martie 2022, titlul probei fiind Peste 30% dintre ANTREPRENORI pierd BANI și nu știu de ce. TU ȘTII? propus de DoctorBusiness.ro.

Notă: Dacă vrei să vezi un model de articol pentru înscrierea în concurs te poți inspira de aici.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s