Cum îmi creez o atmosferă cozy acasă

Romantismul face parte din fiecare dintre noi, fiind o interpretare subiectivă, motiv pentru care semnificația și manifestarea lui sunt diferite de la o persoană la alta. Eu poate că eram mai romantică în adolescență și în prima parte a tinereții însă, la vârsta maturității, o atmosferă cozy acasă contribuie la această latură a vieții personale care pentru mine trebuie să se îmbine armonios cu confortul și utilul în primul rând, urmând să mai adaug și alte elemente dintr-o listă destul de lungă.

Încă îmi place să am o lumânare parfumată pe masă în camera de zi, dar o prefer de dimensiuni mici cu parfum de lavandă pe care, din considerente practice, o așez în suportul de aroma terapie unde împrospatez frecvent apa cu uleiurile esențiale parfumate care ne învăluie plăcut, relaxant, îmbietor, calmant sau energizant, în funcție de starea de spirit la un moment dat, când stăm pe colțar ca să ne bem cafeaua sau ceaiul cald, să mâncăm, să citim ceva sau pur și simplu când trecem prin încăpere.

Cuprins:

  1. Modernizarea spațiilor vechi de locuit
  2. Atmosfera confortabilă relaxează
  3. Cine ne livrează atmosfera cozy de acasă?

Îți sugerez să îți creezi în locuință, dacă nu ai deja, un astfel de spațiu separat de locul în care gătești și, dacă îl vei decora corespunzător, te vei îndrăgosti de acel loc în care vei petrece mult timp de calitate cu cei dragi.

Sursa fotografiei: Favi.ro
Sursa fotografiei: Favi.ro
Sursa fotografiei: Favi.ro

Contează foarte mult cum miroase și ce arome alegem să avem în mediul ambiental, dar toate acestea singure nu ar avea decât parțial efectul terapeutic sau doar plăcut dacă restul obiectelor din casă nu sunt ceea ce ne dorim și dacă nu ne oferă confort și plăcere când le folosim sau când le privim.

Modernizarea spațiilor vechi de locuit

Apartamentul în care locuim l-am preluat în stare veche cu var și rol cu flori pe pereți care împreună cu tocăria veche în avansat stadiu de degradare, mobila veche și urâtă, galeriile înguste și vechi pe care atârnau niște perdele vechi și scurte, faianța albă din baie crăpată de vechime, becurile atârnând pe tavan din instalația electrică veche, instalația sanitară veche cu chiuvete și vasul de toaletă vechi tronând pe ciment ne-au dat o vreme o atmosferă încât nu îmi venea să intru în locuință și nu îmi făcea nici o plăcere să locuiesc aici.

Abia după renovări și amenajări interioare repetate apartamentul vechi a început să capete aspect de nou, să arate a casă de locuit și treptat să semene a căminul familiei. Pentru a face astfel de transformări e nevoie de mulți bani, iar investițiile nu se amortizează niciodată dacă locuința nu se valorifică prin închiriere.

Având la dispoziție doar două camere și o cameră mică de zi amenajată în fosta bucătărie mutată într-un balcon plus dependințe, am înțeles destul de repede că dacă vrem o atmosferă caldă, primitoare, confortabilă unde să ne simțim acasă, pe lângă banii pe care i-am îngropat în pereți, podele, tocării și instalații, trebuie să avem mobilier și decorațiuni frumoase, atrăgătoare și de calitate pe care să le înlocuim periodic cu altele noi ca să evităm plictiseala și monotonia. Nu costă mult deloc să înlocuim periodic tapetul, să schimbăm un tablou cu un altul, să adăugăm o vază, un ghiveci de flori, un lampadar, flori decorative, oglinzi sau ceasuri de perete sau alte decorațiuni, iar efectul va fi de fiecare dată altul în ansamblul locuinței și nu va rămâne neobservat.

Sursa fotografiei: Favi.ro
Sursa fotografiei: Favi.ro
Sursa fotografiei: Favi.ro

Atmosfera confortabilă relaxează

Fiind toate încăperile distribuite în doar 44 metri pătrați nu intră în discuție spațiile largi în nici o încăpere, ci distribuirea pieselor de mobilier fără a le aglomera astfel încât să îmbine utilul cu plăcutul. De aceea sufrageria trebuie să conțină cea mai frumoasă și mai comodă dintre canapele, de preferat extensibilă pentru eventuali musafiri care rămân să se odihnească o noapte în condiții neprevăzute, dar suficient de moale și de confortabilă pentru noi astfel încât să simțim că ne îmbrățișează când ne întindem ziua cu pretextul de a privi știrile la televizor ca să avem ocazia să tragem un pui de somn.

Fotoliile înalte și confortabile nu pot să lipsească din încăpere când avem o canapea și de preferat în set cu aceasta atât pentru eventualele vizite neașteptate sau planificate, cât și pentru confortul nostru când vrem să citim ceva sau să privim la televizor în timp ce ne bem cafeaua de pe nelipsita măsuță de cafea. Sigur că pentru a nu crea monotonie în casă setul de canapea cu fotolii poate fi înlocuit cu un colțar modern care la rândul lui nu trebuie să fie de neînlocuit pentru că nu e sănătos să manifestăm atașamente pentru obiecte sau pentru persoane mai mult decât este normal.

Sursa fotografiei: Favi.ro
Sursa fotografiei: Favi.ro
Sursa fotografiei: Favi.ro

O bibliotecă suficient de încăpătoare pentru cărți cu televizorul tronând în mijloc, dulapuri și multe sertare îmbracă frumos și util un perete pe lungimea sufrageriei asigurând spații de depozitare și eleganță în încăpere. Covorul și draperiile în nuanțele mobilierului și o perdea albă cu model auriu cu falduri bogate completează aspectul unei camere în care să ne facă plăcere să petrecem câteva ore de relaxare sau de lucru la calculator dintre orele pe care le petrecem acasă.

Dormitorul este mai ușor să fie cozy decât o sufragerie pentru că seturile de mobilier pentru dormitor moderne conțin în linii mari cam același lucru chiar dacă diferă culorile și materialele folosite: pat pe mijloc, dulap dublu, noptiere, comoda cu televizorul, trei carpete, o draperie asortată și o perdea albă cu imprimeuri albe bogată în falduri îmbracă frumos camera și dau un aspect care denotă confort, relaxare și odihnă garantată.

Sursa fotografiei: Favi.ro
Sursa fotografiei: Favi.ro
Sursa fotografiei: Favi.ro

Cum să nu te relaxezi pe o saltea excepțională de 160×190 cm îmbrăcată frumos în lenjerie de pat de bună calitate viu colorată, cu pilote ușoare, dar calduroase și pături groase și pufoase? Mai trebuie un psihic bun, o sănătate de invidiat sau acceptabilă, compania persoanei iubite, lumină obscură și muzică în surdină ori liniște deplină pentru a te simți ca în paradis.

Baia, bucătăria și holul sunt mai simplu de mobilat, de preferat cât mai util cu multe spații de depozitare, dar fără aglomerări inutile de mobilier pentru că încăperile sunt mici și nu vrem să le reducem și mai mult dimensiunile.

Sursa fotografiei: Favi.ro

Sursa fotografiei: Favi.ro
Sursa fotografiei: Favi.ro

Am mai scris câteva articole despre mobilier și decorațiuni în care poți să vezi dacă îți plac gusturile mele în domeniu sau chiar să te inspiri dacă te preocupă subiectul și dorești să îți redecorezi locuința în modele ca cele din categoria Home&Deco de pe blogul site-ului.

Cine ne livrează atmosfera cozy de acasă?

Pentru a nu irosi timp prețios alergând de la un magazin la altul în primul rând eu prefer și totodată recomand cumpărăturile online pentru că online este mereu deschis, iar livrarea la domiciliu este în multe cazuri gratuită; în al doilea rând trebuie să găsim un motor de căutare pentru absolut tot ceea ce ne imaginăm că vrem să achiziționăm ca mobilier și decorațiuni pentru locuință, iar acesta este Favi.ro unde se găsesc aproape un milion de produse, de la peste 250 de magazine din România.

Mulțumită motorului de căutare Favi.ro, nu mai este necesar să pierzi timp ca să cauți prin toate magazinele online pentru a găsi produsele dorite, având posibilitatea să alegem cu ușurință și din același loc mobilă și decorațiuni în funcție de stil, culoare, preț, material și multe alte caracteristici. În prezent, motorul de căutare FAVI operează în 9 țări: Cehia (unde a fost lansat în 2015), Slovacia, Ungaria, Polonia, Croația, Suedia, Italia, Marea Britanie și, bineînțeles, România (unde a fost lansat în 2018).

Toate fotografiile folosite în acest articol prezintă câteva produse din multe altele care mi-au plăcut mie vizitând site-ul și îți lansez provocarea de a vizita și tu site-ul favi.ro unde vei putea găsi orice tip de mobilier și decorațiuni dorești, iar când vei avea această surpriză plăcută lasă-ne un comentariu mai jos cu ce ți-ai ales pentru atmosfera cozy de acasă.

Sursa articolului: favi.ro

Coperta: fotografii de pe favi.ro în colaj prelucrat în Canva

Notă: Articolul a fost scris pentru Proba nr. 6 a concursului SuperBlog 2021, a 23-a ediție a proiectului, care se desfășoară între 1 octombrie – 2 decembrie 2021, titlul probei fiind: Cum să creezi o atmosferă „cozy” acasă propus de Favi.ro.

Notă: Dacă simți imboldul de a participa la concursul nostru o poți face oricând cu un articol ca acesta.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s