Îți amintești ca vreodată în educația ta școlară sau de acasă să îți fi spus cineva ”Ești ceea ce gândești” și să îți antreneze gândurile astfel încât acestea să fie doar pozitive și constructive? Eu nu cred că vreodată cineva ne-a îndrumat în copilăria și adolescența mea astfel încât să înțelegem că noi suntem creatorii gândurilor noastre și că în noi și în gândurile noastre stă puterea de a alege să fim fericiți sau nefericiți indiferent de circumstanțe, că în noi stau atât bucuria și tristețea, cât și puterea de a schimba aceste stări între ele oricând și ori de câte ori dorim.
”Ești ceea ce gândești. Gândurile și acțiunile bune nu pot produce niciodată rezultate rele; gândurile și acțiunile rele nu pot produce niciodată rezultate bune. … Suferința este întotdeauna efectul gândirii greșite îndreptate într-o anume direcție. Este un semn al faptului că individul nu este în armonie cu el însuși, cu legea ființei sale. Folosul unic și suprem al suferinței este acela de a purifica, de a arde tot ce este inutil și impur. Suferința încetează pentru cel care este pur.”
Fără să conștientizăm, stările noastre alternează de mai multe ori pe zi, zile la rând și tot restul vieților noastre datorită gândurilor pe care noi le creăm în mintea noastră în fiecare moment. Noi suntem creatorul gândurilor noastre și astfel suntem direct răspunzători de stările noastre pentru că în mintea noastră se naște cea mai intensă bucurie sau cea mai neagră depresie. Poate că toată lumea cunoștea aceste lucruri numai eu habar nu aveam pentru că nu mi-a spus nimeni niciodată.
Nici nu se preocupa nimeni în sistemul de învățământ pe care l-am urmat eu înainte de revoluția din 1989 de o astfel de educație a inteligenței emoționale sau a dezvoltării personale și am descoperit aceste cărți cândva în timp la maturitate. Nu aveam nici cea mai vagă idee despre faptul că nu oamenii, faptele lor și împrejurările negative ne influențează modul în care ne simțim pentru că acestea singure nu ar fi apte să producă efecte asupra noastră, ci percepțiile și gândurile noastre cu privire la ele ne dau starea negativă.
Așa o fi în mintea unora, însă mă întreb ce le-ar putea explica acestora victimele violului, incestului, pedofiliei, sau ale unui alt abuz fizic sau psihic despre faptul că se simt mizerabil și că fără oamenii, faptele și împrejurările respective în care s-au exercitat violențe asupra lor este limpede că nu s-ar fi simțit astfel.
Apreciez că dacă nu am avea gânduri, percepții și sentimente negative la abuzuri fizice și psihice îndreptate asupra noastră ori cu privire la fapte și împrejurări nefavorabile, ci ne-ar lăsa indiferenți sau le-am percepe ca fiind pozitive, nu ar fi o stare de normalitate, deci este în regulă să manifestăm și negativism, cu condiția să nu persistăm în el și să nu îl transformăm într-un mod de viață. Dar cum să facem să gândim pozitiv când totul se manifestă negativ în jurul nostru și în legătură cu persoana noastră?
James Allen ne clarifică astfel de preocupări în cartea sa Cum gândește omul aflată în librăria online Libris între multe alte cărți de dezvoltare personală și din alte domenii de interes. Este o carte în format mic conținând 92 de pagini, adică 46 de file pe care le putem lectura în aproximativ două-trei ore sau mai repede în funcție de timpul liber la dispoziție și de rapiditatea cu care citim, dar care ne transmite valori importante fiind foarte concisă și pe înțelesul tuturor.
Mi-a plăcut această carte, am recitit-o cu plăcere și o recomand oricărei persoane care este interesată de puterea gândului, a modului în care ia naștere și se manifestă și a efectelor pe care le produce asupra noastră, în capitolele:
- Gândire și caracter
- Efectul gândirii asupra circumstanțelor
- Efectele gândurilor asupra sănătății și corpului
- Gând și scop
- Gândul, factor al realizării
- Viziuni și idealuri
- Serenitate.
Fără a dezvălui conținutul textului, pot spune că, între altele sper, am preluat din carte în formulare proprie o comparație pe care nu o cunoșteam și îmi doresc să reușesc întotdeauna să pun în practică explicația autorului că întocmai ca un grădinar care plivește buruienile din grădina sa pentru a crește plantele frumos, omul trebuie să înlăture gândurile negative din mintea sa și să le înlocuiască cu gânduri pozitive.
Dacă ți-e mai simplu să asculți decât să citești o carte atunci poți opta pentru varianta acestui audiobook inspirațional, „mai degrabă sugestiv decât explicativ”, creat cu scopul să ne ajute, la fel ca și cartea, să înțelegem cu adevarat că doar noi suntem creatorii și stăpânii propriului destin, prin gândurile bune sau mai puțin bune pe care le adăpostim în minte.
La data postării prețurile sunt acceptabile atât pentru carte care costă 14 lei, cât și pentru audiobuck care costă 23 lei. Cartea pe care o recomand nu este scumpă, ci este o carte bună care are menirea de a ne ajuta să găsim calea cea bună spre o viață mai bună, în perioadele în care totul pare că ne merge bine pregătindu-ne pentru perioadele în care vedem totul negativ ca să știm tot timpul cum să ne schimbăm starea în una pozitivă.
Sper să te hotărăști să citești această carte sau să asculți acest audiobuck pe care le poți cumpăra din librăria online libris.ro și să ne lași un comentariu cu impresia pe care ți-a produs-o ”Cum gândește omul”, de James Allen.
Sursa articolului: libris.ro; ”Cum gândește omul”, de James Allen.
1 comentariu