Îți amintești cât de frumoase erau poveștile copilăriei noastre și cât de mult ni se citea sau citeam chiar noi la vârstele mai mari când nu existau toate aceste mijloace de tehnologie pentru distragerea atenției spre tentațiile moderne? Există în zilele noastre tot mai mulți părinți care se plâng de faptul că micuților lor nu le place lectura, că aceștia nu vor să citească și că petrec prea mult timp la calculator, telefon, tabletă, televizor. Poate pentru faptul că nu au fost obișnuiți de mici să li se citească și să citească din cărți sau poate că nu le place ceea ce citesc în cărțile copilăriei lor când poveștile s-au modificat foarte mult comparativ cu ceea ce citeam noi în copilăria noastră.
Apreciez că toți copiii ar trebui să se bucure de lecturarea acelor basme minunate care ne-au încântat pe noi, ne-au adus fascinație și bucurie când de fiecare dată binele învingea răul, iar eroii mult îndrăgiți ieșeau triumfători din diferite încercări. Am căutat prin librăriile online acele cărți cu cele mai frumoase povești pentru copii și i-am găsit pe Prâslea cel voinic, balaurul și zgripțuroaica în cartea Basmele romanilor de Petre Ispirescu, iar pe pe Harap Alb cu nenumăratele lui dificultăți și încercări prin care trece până când în final ajunge împărat l-am găsit în cartea Povestea lui Harap Alb de Ion Creangă.



Am convingerea că ni s-a format plăcerea de a citi și datorită faptului că în copilărie am descoperit în cărți poveștile și povestirile frumoase ca: Amintiri din copilărie, Soacra cu trei nurori, Capra cu trei iezi, Punguța cu doi bani, Dănilă Prepeleac, Povestea Porcului, Povestea lui Stan Pățitul, Povestea lui Harap-Alb, Fata babei și fata moșneagului, Ivan Turbinca, Moș Nichifor Cotcariul, Povestea unui om leneș, Moș Ion Roată, Popa Duhu, Cinci pâni, Ioan Roata și Vodă Cuza, Păcală, Inul și cămeșa, Acul și barosul, Ursul păcălit de vulpe, Făt-Frumos, fiul iepei pe care le-am regăsit în volumele Amintiri din copilărie. Povești. Povestiri de Ion Creangă.
Nu cred că poveștile copilăriei noastre nu mai pot transmite valori unui copil modern, ori că s-a demodat minunata poveste Frumoasa din pădurea adormită, că nu mai poate fi de actualitate Albă ca zăpada și cei șapte pitici, sau că nu mai poate fascina un copil malefica Crăiasa zăpezii din castelul său de gheață.



Poveștile, povestirile și legendele istorice pot contribui în multe moduri la dezvoltarea unui copil și îi pot dezvălui sub formă de basm momente importante din istoria națională într-un mod foarte atractiv.
N. lorga scria în urma cu un secol: „Istoria, care se putea crede până acum că este o materie pe lângă celelalte, se învederează din ce în ce mai mult că este o necesitate. Da, cunoștința ei este o necesitate pentru conștiința umană: și pentru chibzuirea împrejurărilor și pentru tragerea concluziilor și pentru îndemnuri și pentru mângâieri”.
Sunt o lectură minunată și indicată pentru copii volumele I și II din Povestiri istorice scrise de Dumitru Almas din care își pot însuși cu ușurință un set de cunoștințe istorice adaptate pentru nivelul lor și pot să își formeze o pasiune pentru acest gen de lectură pentru a cerceta treptat de unde vin, ce reprezintă și ce pot deveni românii ca popor și ei ca persoane.



Legende și povestiri istorice de Petru Demetru Popescu conține patruzeci de povestiri istorice pline de învățături care se adresează în primul rând elevilor din ciclul primar, dar și celor pasionați de istorie, indiferent de vârstă, pentru a descoperi sau pentru a-și reaminti cele mai importante momente și personalități din istoria poporului român.
După aceste lecturi ai putea să îi oferi unui copil Legendele Olimpului de Gheorghe Popa-Lisseanu în forma sa originală cu cele două părți: Partea I. Legendele zeilor și Partea a II-a. Legendele eroilor, sau în forma sa refăcută Legendele Olimpului de Alexandru Mitru cu volumele aferente.



Cumpără-i frecvent cărți copilului tău sau măcar când sunt la promoție online, învață-l să le prețuiască, să le citească și să învețe din ele și va deveni adultul care te va umple de admirație și de mândrie.
Consider că și noi adulții trebuie să ne permitem zilnic să evadăm din viața cotidiană citind câteva pagini din câte o carte, timp în care gândurile, grijile, temerile, nesiguranța se vor domoli până când vor fi abandonate și înlocuite cu stări pozitive, cu noi valori, iar creativitatea, imaginația, vocabularul vor fi îmbunătățite.
Nu voi putea cuprinde în această postare toate poveștile, basmele copilăriei noastre cu zâne și feți frumoși, povestirile și legendele minunate pe care părinții ni le cumpărau nouă ca să deprindem plăcerea de a citi, să ne formăm un vocabular bogat și un limbaj adecvat, să ne dezvoltăm imaginația și creativitatea, însă cărțile prezentate mai sus și multe altele pot fi găsite și cumpărate din secțiunea Cărți pentru copii a librăriei online libris.ro.
În această librărie online vei putea descoperi aproximativ 4500 de titluri pentru adulți și pentru copii, dar am ales să prezint doar câteva cărți pentru copii pentru că trebuie să ne aducem fiecare contribuția cum putem la orientarea spre lectură a tinerelor generații, la formarea deprinderii de a citi, la aprecierea cărților și la pătrunderea în lumea descrisă în ele.
Dintre cărțile pe care le citește copilul tău care sunt cărțile cu cele mai frumoase povești pentru copii pe care dorești să le recomanzi? Dar tu ce cărți bune citești? Lasă-ne un comentariu în care să le enumeri ca să le citim și noi.
Sursa articolului: libris.ro