Ce hobby-uri avem? Cărți cu și despre hobby

Cuprins:

  1. Ce sunt hobby-urile?
  2. Un hobby util: să gătim sănătos pentru familie din cărți de bucate
  3. Sportul poate fi unul dintre cele mai frumoase hobby-uri
  4. Un hobby minunat: muzica

Ce sunt hobby-urile?

Dată fiind pandemia de Covid19 am stat mai mult în casă timp de aproape 10 luni de zile. Nu m-am plictisit încă pentru că am avut destul de multă activitate la calculator și pe internet pe diferite platforme și programe, am citit, am gătit și am făcut restul menajului, am ieșit periodic la cumpărături și la plimbări în aer liber, m-am uitat la televizor, am petrecut timp frumos și de calitate în familie, am avut grijă de pisicuța noastră să fie iubită și să nu îi lipsească nimic, am avut timp pentru mine, am avut timp pentru noi.

Deși frecvent îmi place să dedic timp acestor activități efectuate, eu nu simt că aș avea vreun hobby sau că acestea sunt hobby-urile mele. Dar ce sunt hobby-urile? M-am decis să investighez puțin subiectul și iată ce am găsit la libraria online carturesti.ro:

Cine n-are hobby-uri, acum, mai mult ca niciodată, e momentul să-și facă rost! Dacă nu hobby-uri, măcar moduri alternativ plăcute de petrecere a timpului: inventați sau reluați pasiuni cu care aţi cochetat în trecut, pictaţi, decupați, mâncați sănătos, faceți sport, filosofați sau bucătăriți. Orice vi se potrivește, orice vă ia mintea de la dificultăți și o reașază, relaxată, în altă parte. Sfatul vine din partea specialiștilor, nu a noastră! Avem câteva propuneri pentru începători sau pentru cei cu adevărat pasionați, aflați deja în etapa aprofundărilor.”

Chiar s-au gândit bine cei de la librăria online carturesti.ro pentru că am văzut o mulțime de știri la televizor și pe internet cu sondaje de opinie care atestă faptul că o mare parte a populației de pe glob a fost destabilizată psihic de restricțiile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de Covid19, de teama de virus sau de trecerea efectivă prin boală și recuperare, ori de traumele produse când recuperarea nu a mai fost posibilă.

Am căutat pe Wikipedia și am găsit că ”Hobby este un cuvânt de origine engleză, însemnând „pasiune pentru ceva anume”, ca activitate extraprofesională, în timpul liber (de exemplu, a avea un hobby, adică „a avea o pasiune pentru ceva”).” Am găsit chiar și cărți cu acest titlu atât pentru adulți cât și pentru copii:

Să faci anumite activități cu pasiune, fără să te plictisești sau să te apuce diferite astenii, angoase sau alte stări psihice negative pentru că ori nu știi ce să faci cu timpul tău liber, ori pentru că nu îl folosești corespunzător, ți-ar putea schimba viața în mod frumos. Fiecare dintre noi merităm să trăim o viață frumoasă, chiar dacă pentru aceasta trebuie să învățăm să ne petrecem timpul liber în mod frumos. Eu sunt o persoană destul de activă și am destul de multe preocupări dar nu știu dacă s-ar putea numi hobby-uri.

Un hobby util: să gătim sănătos pentru familie din cărți de bucate

Spre exemplu îmi place să petrec timp gătind pentru familia mea, dar încă nu m-am preocupat suficient de numărat caloriile/ porțiile de mâncare sau de controlul greutății corporale și chiar am început să exagerăm atât cu mâncarea și cu numărul de calorii, cât și cu programul de masă haotic, iar pe etichetele produselor mă uit din ce în ce mai rar. Am început o serie de diete în timp dar nu ne-am ținut în mod serios de niciuna. Tu nu ai aceeași problemă? Poate că am putea să o rezolvăm dacă citim și dacă punem în practică ideile prezentate în aceste cărți:

Sigur că am putea face o pasiune pentru gătit fără să avem pretenția să devenim Master Chef gurmand. Eu am în casă cartea de bucate în ediție veche a Silviei Jurcovan pe care o recomand cu toată încrederea pentru preparate cu gustul savuros al mâncării ca la mama acasă sau ca la bunica acasă, pentru a ne reaminti mesele bune în familia extinsă, dacă nu cumva preferi Marea carte de bucate românești.

Rareori mai folosesc cartea de bucate când gătesc pentru că mi-am cam învățat rețetele și îmi dau seama că le alternez periodic pe aceleași, rar mai schimb câte ceva. Poate că ar fi momentul pentru o schimbare în bucătăriile noastre tradiționale cu multe calorii în farfuriile pline cu mâncarea aproape obligatoriu gătită cu carne, poate că ar fi momentul să încercăm ceva nou și mult mai sănătos din ceea ce ne învață mari dieteticieni internaționali în cărțile lor:

Sigur că nu trebuie să trecem subit de la omnivori la vegani pentru că ne șocăm organismul și probabil mai mult rău ne-am face, dar am putea încerca să gătim anumite preparate vegane din când în când pentru început și să avem o masă pe zi sau o zi întreagă pe săptămână în care să mâncăm vegan.

Sunt cunoscute binefacerile posturilor alimentare pentru organism care au fost asociate cu religia, astfel având mai mult impact și mai mulți adepți în rândul populației. S-au scris foarte multe cărți de rețete vegane dintre care le-am ales pe acestea:

Dacă vei intra în librăria online vei găsi aici peste 30 de cărți de bucate scrise de Jamie Oliver, iar dacă ești amator sau profesionist în arta culinară ar trebui să nu îți lipsească un astfel de nume din raftul cu cărți de bucătărie.

Dacă ne dorim să adoptăm un stil de viață sănătos ar trebui să ne preocupăm și de sucurile naturale din fructe și legume. Noi în familie am început de câteva ori cure de suc natural din o sfeclă roșie + un morcov + un măr/ persoană, la care câteodată adăugam o lămâie pentru un plus de savoare și rareori și puțină miere, dar nu necesită îndulcire. Am citit ulterior că nu orice persoană trebuie să le consume și am renunțat fără să cercetăm mai mult. Cert este că ne plăceau acele sucuri și am găsit și aceste cărți cu rețete pe care le-am putea încerca:

În familia noastră nu cred că vom adopta un mod de viață 100% vegan, fiind mai degrabă adepții unei diete echilibrate în carne, lactate, brânzeturi, ouă, paste făinoase, fructe, legume și verdețuri, dar nici nu ne-ar strica niște posturi alimentare din când în când sau o dată, de două ori pe săptămână, motiv pentru care este bine să ne informăm despre un stil de viață sănătos.

Cred că mai mult ne-ar atrage o lectură urmată de o practică de detoxifiere naturală a organismului prin alimentație. Și despre acest subiect am găsit cărți interesante:

Am mai găsit pe Wikipedia și această definiție: ”Petrecere timp liber reprezintă o pasiune sau hobby care-și are bază în rezolvări de puzzle-uri, în jocuri de ingeniozitate, în jocuri de aprofundare de limbaje, în probleme (jocuri) spațiale, etc, toate acestea întâlnindu-se ca lucruri comune inserate în multe dintre ziarele și revistele de informare generală. ” Sigur că nu voi începe acum să joc astfel de jocuri pe care nu le cunosc deși par foarte interesante, dar aș putea face multe alte activități care îmi făceau plăcere și pe care le-am neglijat.

Sportul poate fi unul dintre cele mai frumoase hobby-uri

Spre exemplu, dacă tot am decis că este timpul să ne supraveghem greutatea corporală, să fim mai atenți la ceea ce mâncăm și să adoptăm un stil de viață sănătos și echilibrat cred că o activitate sportivă ar fi binevenită și ne-ar ajuta în lupta cu kilogramele în plus. Bineînțeles că nu aș începe să merg la sală ca să trag de aparate sau să practic fitness așa dintr-o dată pentru că mi-aș rupe articulațiile și oasele neobișnuite cu astfel de efort. Aș încerca ceva mai simplu, o activitate care poate fi practicată acasă așa ca în aceste cărți:

Dintre toate cărțile pe care le-am văzut în librăria online cred că pentru mine acestea ar fi ideale, cu instrucțiuni și imagini despre exerciții de mișcare, care pot îmbina util plăcerea de a citi cu o activitate sportivă ușoară și plăcută cu rol de revigorare, energizare și cu multe alte beneficii.

Un hobby minunat: muzica

Dar de ce nu aș asocia și o a treia plăcere la toate acestea pentru că, poate nu știai, dar tocmai am descoperit că la Cărturești au și muzică și probabil că voi găsi o muzică mai ritmată care să fie în concordanță cu mișcările de pilates pe care abia aștept să le descopăr.

Căutând printre genurile de muzică existente în librăria online după o muzică adecvată noii activități sportive pe care am de gând să o studiez și să o practic, nu pot să nu împărtășesc surpriza că tocmai am găsit pe CD/ DVD câte 16 melodii dintre cele cântate de doi mari muzicieni dintre cei pe care îi prefer și pe care îi ascult cu plăcere în rarele ocazii când apar la televizor sau uneori pe internet și îmi dau seama acum că și acesta e un hobby:

Gândindu-mă la toate activitățile pe care le-am neglijat și la cele pe care le practic acum, cu plăcere îmi dau seama că eu am câteva hobby-uri, la fel ca orice persoană activă care nu are timp să se plictisească.

Acum aleg ca hobby-uri din oferta carturesti.ro să cumpăr și să citesc unele din cărțile prezentate în acest blog post, să fac mai mult sport învățând exerciții de pilates și yogalates, să gătesc mai atent ca să mâncăm mai sănătos incluzând și meniuri vegane în alimentația familiei noastre, să folosesc din nou storcătorul de legume și fructe pentru a încerca noi rețete de sucuri naturale și să ascult muzică mai des.

Dacă valoarea produselor din coșul de cumpărături este de peste 150 lei aș beneficia de transport gratuit prin curier rapid, iar ambalarea lor este gratuită, deci aș beneficia de toată reducerea la prețurile produselor alese și îți recomand să procedezi la fel.

Poate că ai și tu unul sau mai multe hobby-uri sau poate că ar trebui să îți găsești unul și nu te vei mai plictisi niciodată așa cum eu nu m-am plictisit în timpul pandemiei stând în casă o bună parte din timp: nici nu am observat cât de repede a trecut timpul. Niciodată nu este prea târziu să înveți ceva nou.

Lasă-ne un comentariu în care să ne vorbești despre ce hobby-uri ai, despre ce cărți cu și despre hobby citești și poate că ne vei inspira să îți urmăm exemplul.

Sursa articolului: carturesti.ro

Sursa fotografiilor: carturesti.ro

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s